Marjon Venema14 mrt.7 minutenLeer der seizoenen; RitucharyaVolgens de Ayurveda heeft ieder jaargetijde zijn eigen invloed op onze gezondheid. Niet alleen de invloed van ieder seizoen is van belang...
Marjon Venema14 mrt.1 minutenGember (Zingiber officinale)Gember en Ayurveda Gember, ook wel: Andraka (vers), Sunthi (gedroogd), wordt in de ayurveda beschreven als een universeel kruidenmedicijn...
Marjon Venema14 mrt.1 minutenPakora'sPakora's zijn ayurvedische snacks uit de oude Indische cultuur en zijn daar nog altijd erg populair. Snacks worden daar ook wel Chaats...
Marjon Venema14 mrt.2 minutenBloemkool-broccolischotel met tomaat en kokosmelkHet begin van de lente is volgens de ayurveda het kapha-seizoen. Alles is nog in rust. De natuur wacht tot ze kan ontluiken. Er is nog...
Marjon Venema24 feb.1 minutenGembertheeEen van mijn favoriete theeën is verse gemberthee. Verse gember thee is erg simpel om te maken en heeft heel veel gezondheidsvoordelen....
Marjon Venema24 feb.1 minutenGember, kardemom, kaneeltheeGember, kardemom en kaneel hebben allemaal affiniteit met de Kapha dosha. Ze zijn verwarmend en scherp en smelten overtollige Kapha weg...
Marjon Venema24 feb.1 minutenKKV theeKomijn-koriander-venkel thee (ook wel KKV thee genoemd) wordt in de Ayurveda vaak gedronken, op alle tijdstippen van de dag en in elk...
Marjon Venema21 feb.1 minutenMuntchutneyChutneys gebruikt men in India als bijgerecht om het hoofdgerecht meer tot zijn recht te laten komen. Deze muntchutney is ideaal om...
Marjon Venema21 feb.1 minutenBoerenkool met zoete aardappel en gemberDit Ayurvedische recept voor zoete aardappelen is het perfecte gezonde recept voor het einde van de winter/begin lente. Zoete aardappelen...
Marjon Venema21 feb.2 minutenWortel-pastinaak soepDeze lentesoep met detox eigenschappen bevat de bitterzoete smaak van de pastinaak en de zachte wortel en aardappel. Pastinaak heeft een...
Marjon Venema3 feb.1 minutenGaram masala (kruidenmix)Garam masala is een mengsel van geroosterde, fijngemalen specerijen. Garam masala komt van oorsprong uit de Noord-Indiase keuken, maar...
Marjon Venema24 jan.2 minutenAyurvedische hutspotDeze Ayurvedische hutspot is een goede maaltijd voor de winter. Een belangrijk principe binnen de Ayurveda, is eten wat het seizoen...
Marjon Venema20 dec. 20211 minutenAyurveda in Praktijk blijft openMet ingang van zondag 19 december 2021 geldt een nieuwe lockdown in Nederland. Locaties waar contactberoepen ten behoeve van zorg worden...
Marjon Venema7 dec. 20213 minutenSpinazie-groenekooltaart (Kapha harmoniserend)Een heel fijn recept voor in de winter is deze spinazie-groenekooltaart. Het is een recept uit een van mijn favoriete Ayurvedische...
Marjon Venema7 dec. 20211 minutenKapha kruimeltaartTrek in een lekkere traktatie bij de thee? Helaas zijn alle lekkernijen niet altijd even goed voor de Kapha constitutie. Zij komen vaak...
Marjon Venema7 dec. 20212 minutenPoha (Indiaas ontbijt)In mijn stagetijd in India maakte ik kennis met dit gerecht en ik was op slag verliefd. De simpelheid, een warme hap en het lange...
Marjon Venema7 dec. 20212 minutenPanir (verse kaas)Paneer is een kaas die veel wordt gebruikt in Indiase gerechten. Het wordt gemaakt door een zuur (bijvoorbeeld azijn of citroensap) aan...
Marjon Venema7 dec. 20214 minutenVoeding- en leefstijladvies voor KaphaIn de ayurveda zijn er drie Dosha's (constituties) bekend als Kapha, Vata en Pitta. Iemand met overmatige Kapha kan de neiging hebben...
Marjon Venema2 dec. 20211 minutenTijd voor een pauze!Het jaar loopt weer ten einde. Kerst en oud en nieuw staan weer voor de deur. Het wordt weer even tijd voor een korte pauze. Even weer...
Marjon Venema30 sep. 20214 minutenVoeding- en leefstijladvies VataVolgens Ayurveda is het heel belangrijk om te weten welke constitutie (body type, ook wel Dosha) we hebben. Namelijk om gelukkig en...