top of page

Tridosha groentecurry


Een curry is een gerecht dat bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er zijn vele varianten mogelijk en bepaalde gerechten kunnen ook regionaal verschillen. Droge curry's worden worden vaak met een kleine hoeveelheid vocht gekookt, natte curry's bevatten veel vocht, vaak omdat er kokosmelk doorheen wordt gemengd. In deze curry worden de verkoelende eigenschappen van de erwten en aardappelen gecompenseerd door de andere groenen en de specerijen. De kleine hoeveelheid yoghurt, verdund met water, wordt gewoonlijk door alle dosha's goed verdragen en bevordert de spijsvertering. Als het kan, liever de verse erwten dan diepgevroren erwten te nemen, want die zijn voor het evenwicht van Vata en Kapha beter. (Bron: Amandea Morningstar & Urmila Desai - Het Ayurvedisch kookboek).


Gerecht : bijgerecht

Portie : 9-10 porties

Bereidingstijd : 60 minuten

Benodigdheden : grote pan met deksel, grote kom


Dit heb je nodig:

  • 1 1/2 kopje verse groene erwten

  • 1 1/2 kopje gesneden wortel

  • 1 1/2 kopje gesneden aardappel

  • 3 kopjes snijbonen

  • 2 eetlepels ghee

  • 3 theelepels komijnzaad

  • 3 theelepels zwarte mosterd zaadjes

  • 3 theelepels Himalaya zout

  • 2 kopjes water

  • 2 1/2 theelepel kurkuma

  • 1 2/3 theelepel korianderpoeder

  • 4/5 kopje yoghurt


Zo maak je het klaar:

  1. Was alle groenten en snij de groenten in kleine gelijke stukjes.

  2. Verhit de ghee in een grote pan en voeg je mosterd en komijnzaadjes toe.

  3. Als de mosterdzaadjes beginnen te knetteren, dan de kurkuma toevoegen.

  4. Roer dit een minuutje mee en doe er vervolgens de erwten, wortel, aardappel, snijbonen en het water bij.

  5. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht op een laag vuur zo' n 15-20 minuten doorkoken.

  6. Dien het gerecht op.

Tip: Serveer deze maaltijd eens met Indiase rijst en een heerlijke Mung dahl en eventueel met een komkommer raita . Zo krijg je een geheel gebalanceerd Ayurvedisch menu.


140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page