top of page

Indiase rijst


Granen hebben binnen de Ayurveda een belangrijke plaats. Het dagelijks gebruik van een portie warm en gekookt ongeraffineerd graan heeft een harmonieus effet op alle dosha's. Dit komt omdat zij een aardende kwaliteit heeft en de stofwisseling soepel laat verlopen. Witte basmatirijst is goed voor alle dosha's, daar hij lichter te verteren is dan andere graansoorten. Hierdoor kunnen Kapha's hem ook in kleine hoeveelheden eten. Met zijn koele, zoete en vochtige eigenschappen heeft hij grote waarde voor Pitta en doordat hij zoet en vochtig is, zorgt deze rijst voor het evenwicht van Vata.


Gerecht : bijgerecht

Portie : 3-4 porties

Bereidingstijd : 20 minuten

Benodigdheden : grote pan met deksel, grote kom


Dit heb je nodig:

 • 1,5 kop ongekookte basmatirijst

 • 1 2/3 theelepel ghee

 • 1 theelepel mosterdzaadjes

 • 1 theelepel komijnzaad

 • 6 kopjes water

 • 1 2/3 theelepel Himalaya zout

 • 1/3 theelepel gemalen, verse zwarte peper


Zo maak je het klaar:

 1. Was de rijst in een grote kom en zet deze even apart.

 2. Verhit nu in een grote pan de ghee en doe er de mosterd- en komijnzaadjes in. Als de mosterdzaadjes beginnen te springen, mag het water, de rijst en het zout erbij.

 3. Roer dit goed door en breng het aan de kook. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat het op een laag pitje 15 minuten doorkoken.

 4. Het water is nu verdampt. Voeg zwarte peper te en meng het nogmaals goed door elkaar. Klaar om op te dienen.

Tip: Je kunt dit gerecht ook met zilvervliesrijst maken, maar laat het dan 45 minuten doorkoken. Het gerecht wordt dan wel voor Kapha's iets te zwaar en dus minder goed verteerbaar.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page