Gespleten mungbonen zijn in India één van de populairste hoofdgerechten. Ze zijn lichter en gemakkelijker te verteren dan de meeste andere bonen en worden veelal gegeten voor hun geneeskrachtige werking. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gerecht; Kitchari, die het herstel bevordert en zuiverend werkt.
Verder is het een eenvoudige, voedzame maaltijd en bevat veel eiwitten. Ideaal dus als je vegetarisch wilt eten. Ze gaat ook prima samen met een eenvoudige rijst gerecht en een groentegerecht. (Bron: Amandea Morningstar & Urmila Desai - Het Ayurvedisch kookboek).
Gerecht : bijgerecht/ lunch
Portie : 6 porties
Bereidingstijd : 50-60 minuten
Benodigdheden : grote pan met deksel, kleine koekenpan, snijplank, mes
Dit heb je nodig:
1,5 kop gespleten mungbonen
12 kopjes water
3 kop fleskalebas, gesneden in blokjes
1,5 kop worteltjes, gesneden in plakjes
1/5 theelepel hing
2 eetlepels ghee
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel citroensap
1 2/3 theelepel Himalaya zout
1/2 eetlepel verse gemberwortel, geraspt
1 kleine groene peper (optioneel)
1 1/4 eetlepel komijnzaad
1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
paar takjes korianderblaadjes
2 eetlepels geraspte kokos
Zo maak je het klaar:
Was de Dahl goed schoon en was de fleskalebas, de worteltjes en de groene peper en snijdt ze fijn. Rasp de gember.
Verhit 1 eetlepel ghee in een grote pan. Voeg dan de hing, kurkuma en het citroensap toe en laat het op een laag vuur, zachtjes bakken, terwijl je blijft roeren.
Voeg de gewassen mungbonen toe en bak dit zo' n 1-2 minuten mee.
Doe vervolgens de fleskalebas en de worteltjes erbij en roer dit weer een paar minuten mee. Daarna voeg je het water, het zout, de gember en (eventueel) de peper toe en breng het op hoog vuur aan de kook. Als het kookt mag je deksel op de pan en het vuur weer laag. Laat het ongeveer 45 minuten sudderen tot de mungbonen gaar zijn.
Verhit de overgebleven ghee in een kleine koekenpan. Voeg als deze is gesmolten de mosterdzaadjes en komijnzaadjes toe. Als ze beginnen te springen mag je ze bij de mungdahl toevoegen. Meng alles door elkaar.
Dien het op in een mooie schaal en garneer het met korianderblaadjes en wat gemalen kokos.
Tip: Deze dahl is voor alle drie de constituties geschikt, wil je hem iets meer aanpassen. Gebruik dan geen groene peper voor Pitta, en Vata. Pitta mag ook wat minder mosterdzaad gebruiken. Vata en Kapha kunnen hier beter tegen (verwarmende effect). Het toevoegen van de citroen in het begin van het kookproces zorgt ervoor dat het spijsverteringsvuur wordt aangewakkerd.
Comments