In de Ayurveda wordt het hoofd gezien als de zetel van Prana (levensenergie). Deze levensenergie komt het lichaam binnen via de neus. Dit is waarom behandelingen van het hoofd een belangrijke plaats innemen. Zeker in de herfst wordt aangeraden om de Nasya (oliebehandeling voor de neus) uit te voeren. Dit omdat lucht en ether de belangrijkste elementen zijn in de herfst en de wind en de droogte in dit seizoen voor onbalans zorgen.
De behandeling is goed in te zetten bij mensen die last hebben van slijm en (chronische) verkoudheid, keelproblemen, migraine en hoofdpijn, maar ook bij allergieën, zoals hooikoorts of huisstofmijt. Het opent de kanalen van het hoofd en verbetert daarmee het proces van zuurstofopname in de hersenen. Het helpt de zintuigelijke gewaarwording te versterken, als ook de neus, oren en ogen gezond te houden. Daarbij draagt het bij aan het vertragen van het verouderingsproces.
Enkele andere voordelen van Nasya zijn;
balanceert de dosha's in het keel- en neusgebied
reinigt en voedt
voorkomt uitdroging
stijfheid van het hoofd
verlicht verstopte holtes
vermindert slijmvorming
bevordert mentale functies
Hoe voer je een Nasya uit?
Ga na je avondroutine, als je klaar bent om te gaan slapen op bed liggen (minstens 2 uur na een maaltijd). Kantel je hoofd naar achteren, zodat je neus naar het plafond gericht is. Op deze manier komt de olie op de juiste plek terecht en beland het niet in je keel.
Druppel 3 druppels medicinale olie in je linker neusgat, haal het diep op en massaeer het direct naar je holtes onder je ogen, haal nog een keer diep op en masseer de holtes boven je ogen.
Herhaal deze actie (punt 2) nu met je rechter neusgat.
Blijf 2-3 minuutjes zo liggen, alvorens je je favoriete slaappositie in neemt om te gaan slapen.
Contra-indicaties voor het uitvoeren van de Nasya zijn:
- Vlak na eten
- Vlak na of voor het douchen
- Bij hevig bloedverlies (menstruatie)
- Acute/actieve rhinitis
- Kort na een bevalling en in zwangerschap
- Bij astma en dyspnoe
- Bij (kriebel)hoest
Tip: Mocht je het de eerste keer moeilijk vinden om zelf te doen vraag dan advies bij een Ayurvedisch therapeut of arts. In zijn praktijk wordt deze behandeling vaak aangeboden, waarbij naast het toedienen van de medicinale kruiden olie ook gebruik wordt gemaakt van Marmamassage en een stoombehandeling, waardoor de olie nog dieper in de weefsels zal intrekken.
Comments