top of page

Ayurveda

Over Ayurveda

Ayurveda is de oudste geneeskunde die de mens kent en betekent in het Sanskriet ‘inzicht in het leven’. Het is een holistisch systeem dat afkomstig is uit India. Het werd zo’n 5000 jaar geleden op schrift gesteld en geniet in Europa tegenwoordig veel belangstelling.

Ayurveda is niet alleen maar een integrale geneeskunde die zich bewezen heeft bij het behandelen van ziekten; het is tevens zeer efficiënt ter voorkoming van ziekten. Zowel preventie als genezing komt met behulp van geheel natuurlijke middelen tot stand.

 

Volgens Ayurveda is gezondheid een volmaakte staat van evenwicht tussen de drie fundamentele energieën van het lichaam, de dosha's (Vata, Pitta en Kapha) en een even belangrijk evenwicht tussen lichaam en geest. Als wetenschap van zelfgenezing omvat Ayurveda juiste voeding, passende leefstijl en een goede dagelijkse routine. Er wordt gebruik gemaakt van massages, yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, geneeskrachtige kruiden en mineralen, alsmede van reinigings programma's. Ayurveda leert je wat jouw unieke balans is en wat je kan doen om deze balans te behouden en/of terug te vinden, zowel lichamelijk als geestelijk. In onze haastige, westerse maatschappij zijn wij niet meer zo bewust van de natuurlijke processen van lichaam en geest. We leven en eten vaak onbewust en ongezond. Door meer te luisteren naar onze eigen behoeften kunnen we beter in balans komen en blijven. Hierdoor kunnen wij allerlei ziekten voorkomen. Denk aan vermoeidheid, stress, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en allerlei andere klachten.

bottom of page