top of page

Tongschrappen

Binnen de Ayurveda wordt al duizenden jaren in de dagelijkse routine gebruik gemaakt van een tongschraper. Door gebruik te maken van een tongschraper help je je lichaam bij het afvoeren van gifstoffen (Ama) die zich gedurende de nacht in je mond hebben opgebouwd. Dit uit zich door een witte coating op je tong. Deze is zichtbaar als je 's morgens gelijk na het opstaan je tong uitsteekt en in de spiegel kijkt. Met tandenpoetsen alleen verwijder je deze Ama niet genoeg. De opeenhoping van Ama is de oorzaak van vele ziekten. Door iedere ochtend je tong te schrapen met een tongschraper, verwijder je deze Ama en voorkom je dat tijdens het eten en drinken in de ochtend, ze weer in je spijsverteringskanaal komen.


Enkele andere voordelen van het gebruik van een koperen tongschraper zijn;

  • vermindert slechte adem

  • positief effect op de stofwisseling

  • verbeterd je smaaksmaak

  • vermindert tandplak

  • je activeert je organen, waardoor spijsvertering beter gaat werken

  • bevordert algehele gezondheid


Hoe gebruik je de Tongschraper?


De juiste volgorde van mondhygiëne is om eerst de mond te spoelen met water en dit uit te spugen, daarna je tong te schrapen met de tongschraper en als laatste pas je tanden te gaan poetsen. Losgeraakte bacteriën pak je zo ook mee. Vervolgens pak je de uiteinden van de tongschraper met beide handen vast en trek je de reiniger met het middelste gedeelte rustig van achteren naar voren over de tong. Spoel na elke keer schrapen de tongschraper onder de kraan af. Gewoonlijk is drie tot vijf maal schrapen voldoende. Spoel de tongschraper voor dat je hem weg zet schoon met water en droog hem af om roesten te voorkomen. Spoel de mond goed na of vervolg je mondhygiëne met oliepulling.


Tip: Het beste gebruik je een koperen tongschraper. Koper heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Dit is niet alleen effectief bij het verwijderen van bacteriën en aanslag, maar biedt ook een hygiënische optie voor langdurig gebruik.
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page