top of page
Foto van schrijverMarjon Venema

Bloemkool-broccolischotel met tomaat en kokosmelk


Het begin van de lente is volgens de ayurveda het kapha-seizoen. Alles is nog in rust. De natuur wacht tot ze kan ontluiken. Er is nog weinig beweging in deze tijd van het jaar, alles is zwaar, traag en koud. Wat je lichaam nodig heeft, is een lichte voeding die stimuleert, zodat de natuur in beweging kan komen. Ideaal daarvoor zijn lichte en vezelrijke maaltijden. Knapperige gerechten waarop je goed moet kauwen, want kauwen is de beweging die ons verteringssysteem op gang brengt, precies de stimulans die we zoeken. Maar ook het gebruik van pittige kruiden en specerijen wordt aangeraden, want kruiden en specerijen wakkeren het metabolisme aan. Dit bloemkool/broccoli gerecht heet in India gobhi masala, ideaal voor deze tijd van het jaar. Het recept komt uit een receptenboek van Lies Ameeuw - Ayurveda kookboek (voor wie gezond en bewust wil leven), een van mijn favoriete ayurvedische kookboeken.


Gerecht : hoofdgerecht

Portie : 4 personen

Bereidingstijd : 30 minuten

Benodigdheden : grote wok, snijmes


Dit heb je nodig:

  • 500 gram bloemkool

  • 500 gram broccoli

  • 500 gram tomaten

  • 1 aardappel

  • 1 eetlepel ghee (zie recept)

  • 250 ml kokosmelk

  • 1 theelepel asafoetida

  • 1 theelepel komijnzaad

  • 1 theelepel mosterdzaad

  • 1 theelepel geraspte verse gember

  • 1 eetlepel korianderpoeder

  • 1/2 theelepel zwarte peper

  • 1 theelepel kaneelpoeder

  • 1 theelepel garam masala (zie recept)

  • paar takjes verse koriander

  • Himalaya zout


Zo maak je het klaar:

  1. Snijd de bloemkool, broccoli en tomaten in stukken

  2. Schil de aardappel en snijd deze in stukken.

  3. Verhit de ghee in een grote wok en rooster het mosterdzaad en iets later het komijnzaad, totdat het zaad gaat springen.

  4. Voeg vervolgens de asafoetida, de gember, de korianderpoeder en de zwarte peper toe.

  5. Als de kruiden iets gebruind zijn kan je het kaneelpoeder, de aardappel, de tomaten en de kokosmelk toevoegen.

  6. Schep vervolgens de bloemkool en de broccoli erdoor en breng het aan de kook. Als het kookt kan je het vuur zachter zetten totdat de groenten gaar zijn.

  7. Voeg tenslotte de garam masala en zout naar smaak toe en garneer met verse koriander.

Tip: Varieer het gerecht met andere groenten. Lekker met chapati's of eventueel rijst. Kijk voor een ander recept uit het kookboek van Lies Ameeuw bijvoorbeeld eens naar Ayurvedische hutspot

131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page