top of page

Ghee

Bijgewerkt op: 30 nov. 2023


Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Door de boter te verwarmen scheidt het zich in water en in de vaste bestanddelen, de botervetten. Dat pure botervet dat je overhoudt, dat is ghee en het heeft een nootachtige smaak. Op kamertemperatuur is ghee in vaste vorm.


Ghee is goed voor (bijna) iedereen! Alleen wanneer je last hebt van een hoog cholesterol gehalte en/of obesitas, of als er veel afvalstoffen in je lichaam aanwezig zijn kun je met deze boter beter een beetje voorzichtig zijn. Verder stimuleert het je spijsvertering, helpt het je lichaam de voedingsstoffen op te nemen en stimuleert je geheugen en smeert het bindweefsel.

Het maken van ghee is niet moeilijk. Gebruik bij voorkeur biologische ongezouten boter, omdat er minder onzuiverheden in zitten.


Bereidingstijd : 15 minuten

Benodigdheden : grote pan met dikke bodem, schuimspaan, zeef, weckpot


Dit heb je nodig:

  • 2 pakjes biologische ongezouten boter

Zo maak je het:

  1. Verwarm de boter in de pan boven een matig hoge vlam tot hij aan de kook komt.

  2. Wacht tot het oppervlak bedekt is met wit schuim en schep dit schuim er af.

  3. Draai de vlam dan zo laag mogelijk en laat de boter zachtjes koken zonder deksel. Verwijder af en toe de vaste melkdeeltjes die zich aan het oppervlak verzamelen. Als de ghee klaar is moet hij goudkleurig zijn en zo helder dat u tot op de bodem van de pan kunt kijken.

  4. Giet heel voorzichtig de ghee door een zeef in een weckpot en laat hem onafgedekt afkoelen tot kamertemperatuur.

Tip: Mits ghee op de juiste manier is bereid, kan ghee op een koel, droge en afgesloten weckpot, zelfs buiten de koelkast, lange tijd goed blijven.

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page