Deze Ayurvedische hutspot is een goede maaltijd voor de winter. Een belangrijk principe binnen de Ayurveda, is eten wat het seizoen aanbiedt. Het begin van de winter bestaat nog uit beweging: het stormt en de natuur trekt zich terug. Naarmate de winter vordert, komt de natuur tot rust. De winter beschouwt de Ayurveda dan ook als een opeenvolging van Vata en Kapha. In het begin van de winter, de Vata-periode, is het belangrijk om voedende en verwarmende gerechten te eten. Later in de Kapha-periode, kunnen de gerechten wat lichter worden als voorbereiding op de lente. Ik zou zeggen: Eet smakelijk! (Bron: Ayurveda kookboek - Lies Ameeuw)
Gerecht : hoofdgerecht
Portie : 4 personen
Bereidingstijd : 30-40 minuten
Benodigdheden : kom (men), snijmes, grote pan of wok, (eventueel kleine pan)
Dit heb je nodig:
1 savooiekool
3 wortelen
3 rapen
1 kop fijn gesneden selderij
1 pastinaak
500 gram aardappelen
1 ui
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel karwijzaad
3 eetlepels geraspte verse gember
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel kurkuma
peper
himalaya zout
(eventueel) rookworst of vleesvervanger
Zo maak je het klaar:
Maak de kool schoon, schraap de wortelen, schil de knolrapen, pastinaak en de aardappelen, pel de ui en snijd vervolgens alle groenten in stukjes.
Verhit de olie in een pan en bak hierin het mosterdzaad, het komijnzaad, het karwijzaad en de gember. Wacht tot de mosterdzaadjes beginnen te knisperen.
Voeg dan de groenten toe en laat ze even bakken.
Giet zo'n 3 cm water in de pan en breng en voeg de kerriepoeder en de kurkuma toe
Vervolgens voeg de aardappelen toe en breng het aan de kook
Zet het vuur op een lage stand totdat de groenten gaar zijn
Bereid (eventueel) in een andere pan de rookworst of vleesvervanger
Voeg de rookworst of vleesvervanger in stukjes toe aan de hutspot en maak het op smaak met peper en zout.
Tip: Kijk voor een ander winterrecept eens naar: Spinazie-groenekooltaart
Comments