Garam masala is een mengsel van geroosterde, fijngemalen specerijen. Garam masala komt van oorsprong uit de Noord-Indiase keuken, maar wordt ook veel gebruikt in India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en Afghanistan.
Je kan dit kant en klaar in bijvoorbeeld een toko kopen, maar is ook prima zelf te maken. De voorkeur gaat uit naar hele kruiden en niet de voorgemalen varianten. Het wordt vaak aan het einde van het kookproces aan de maaltijd toegevoegd, zodat de geur en smaak behouden blijft.
Gerecht : kruidenmix
Portie : voor meerdere maaltijden
Bereidingstijd : 10 minuten
Benodigdheden : koekenpan, afsluitbare pot, vijzel of koffiemolen
Dit heb je nodig:
2 eetlepels korianderzaad
1 eetlepel komijnzaad
1 theelepel gepelde kardemonzaad
1 eetlepel zwarte peperkorrels
1/2 theelepel hele kruidnagels
1 kaneelstokje van 5 cm
Zo maak je het klaar:
Voeg alle ingrediënten samen in een droge koekenpan.
Rooster alles op een laag vuur
Wacht tot de geur vrijkomt.
laat het mengsel goed afkoelen
Maal alles uit de pan tot poeder (of koffiemolen )
Bewaar de kruidenmix in een afgesloten pot voor een volgende maaltijd.
Tip: Varieer eens in de samenstelling van de kruiden en pas ze aan aan je eigen smaak.
Comments