top of page

Swedana ( Ayurvedische kruidenstoombehandeling)

Bijgewerkt op: 19 jun.


Swedana is een reinigende en verwarmende stoomtherapie die binnen de Ayurveda vaak wordt gegeven na een Ayurvedische massage. Door de warmte van de Swedana gaan de poriën openstaan zodat de medicinale kruiden tot in de diepere weefsels kunnen binnendringen. De warmte zorgt ook voor een betere beweging in het lichaam en lost blokkades op. De behandeling is met name geschikt voor klachten die door onbalans in de Vata en Kapha dosha worden veroorzaakt.


Wat kan je verwachten?


Je neemt na een Abhyanga (volledige lichaamsmassage met warme olie) plaats in de Swedana (ook wel zweetkist genoemd). In de Swedana wordt stoom rond geblazen, waarin ontspannende en ontgiftende kruiden zitten.

In mijn praktijk staat een zittend model, maar er bestaan ook zweetkisten waar je in ligt. Belangrijk is dat je je hoofd buiten de kist blijft, zodat je je hoofd niet verhit. Je beslist zelf en met overleg hoe lang je in de stoomcabine blijft, meestal 20-30 minuten. De Swedana kan van binnen uit gemakkelijk kan worden geopend, maar tijdens de behandeling blijf je onder toezicht van de therapeut, deze zorgt er ook voor dat je hoofd gekoeld blijft.

Na de behandeling droog je je af en krijg je de tijd om even te rusten en krijg je een kopje thee.


Wat doet het?


Het gebruik van de Swedana is heerlijk ontspannend, maar heeft meer dan alleen maar een verkwikkende werking. Het biedt een veelvoud aan zowel fysieke als psychologische voordelen en kan in combinatie met andere behandelingen tot nog betere resultaten leiden. Het is met name effectief om gifstoffen lost te weken en uit het lichaam te drijven door middel van zweten en kan helpen bij klachten als: griep, verkoudheden, hoofdpijn, gewrichts- en spierproblemen, obesitas, allergieën en huidklachten. Overige gezondheidsvoordelen zijn;

  • bevorderen bloedcirculatie

  • verdrijft stijfheid, zwaarte en kou

  • verlicht stress en angst


Waar moet je rekening mee houden?


De behandeling is niet voor iedereen geschikt, met voor name mensen met een verhoogde Pitta. Verder is het erg verstandig na de behandeling rustig aan te doen om de nawerking te laten doorwerken. Ook is het raadzaam om veel (lauwwarm) water te drinken om de afvalstoffen sneller uit het lichaam te helpen af te voeren.

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page