top of page

Mung Dahl soep

Bijgewerkt op: 5 sep. 2023


Voel je je lusteloos, heb je een opgeblazen gevoel of een onregelmatige stoelgang? Heb je het idee dat je niet goed meer verteerd? Maak dan eens wat vaker gebruik van de reinigende werking van mungbonen. De samentrekkende smaak van mungboon helpt je spijsverteringsorganen te versterken en samen met de vezels helpt het om slijm uit de darmen te verwijderen. De gifstoffen en parasieten die zich in uw darmen kunnen bevinden, worden daardoor verwijderd. De mungboon is een veelzijdige peulvrucht die smaken van andere specerijen en kruiden absorbeert en een goede bron zijn van eiwitten. Ze zijn eenvoudig te koken, goedkoop en veelzijdig. Ze worden in India meestal tot een soep (of dal) gekookt.


Gerecht : lunch/diner

Portie : 4 porties

Bereidingstijd : 45 minuten

Benodigdheden : grote soeppan met deksel, koekenpan, snijplank, mes, soepkommen


Dit heb je nodig:

  • 250 gram mung dahl

  • 2 liter water

  • 1 eetlepel ghee

  • 1 theelepel mosterdzaad

  • 1 theelepel komijnzaad

  • 1/2 theelepel fenegriekzaad

  • 3-5 cm verse gember

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1/2 theelepel asafoetida/hing (te koop in mijn praktijk!)

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1/2 theelepel kerriepoeder

  • 200 gram gesneden groenten (denk aan wortelen, boontjes)

  • 1 kleine groene peper

  • 1/2 citroen of limoen

  • handjevol korianderblaadjes

  • Peper en zout


Zo maak je het klaar:

  1. Week de dahl een nacht in een ruime hoeveelheid water en was het de volgende dag grondig.

  2. Snij de gember en de groene peper in hele kleine stukjes. En de groenten in wat grotere stukken.

  3. Verwarm de ghee op een middelmatig vuur in een grote soep pan, draai het vuur laag en voeg daar de mosterdzaadjes toe, wacht totdat ze poffen (vergeet niet een deksel op de pan te doen en van het vuur te halen voordat ze gepoft zijn) en voeg dan de komijnzaadjes toe tot dat deze ook poffen.

  4. Voeg vervolgens de fenegriek, gember, laurierblaadjes, komijn, asafoetida, kurkuma en kerriepoeder toe en bak dit op laag vuur paar minuutjes mee.

  5. Doe ook de gewassen dahl en 2 liter water toe en kook dit voor ongeveer 30 minuten. Roer hierbij regelmatig.

  6. Roerbak/stoom de gesneden groenten en groene peper intussen enkele minuten en doe er een beetje water bij. Kook ze met een deksel op de pan tot dat ze beetgaar zijn.

  7. Voeg de groenten en het citroensap bij de dahl en eventueel wat peper en zout.

  8. Garneer de soep met verse koriander blaadjes. Ook lekker met eigen gebakken Naan brood.


Tip: Om de saponinen, die in de meeste peulvruchten zitten te verminderen, laat je de bonen een nacht weken en was je ze de volgende ochtend een paar keer in schoon water. Dit verbeterd de verteerbaarheid en vermindert gasvorming. Interesse in een ander detox-recept met mung bonen? Kijk dan eens naar het recept Kitchari.



375 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page