top of page

Kitchari

Bijgewerkt op: 12 mrt.


Kitchari is één van de helende basisgerechten in Ayurveda. Het helpt het lichaam ontgiften. Het is hét gerecht bij uitstek om je lichaam te reinigen en om de spijsvertering een paar dagen rust te geven, terwijl het lichaam wel voldoende essentiële voedingsstoffen krijgt. Omdat het licht verteerbaar is en heel gemakkelijk in het lichaam wordt opgenomen is het in geval van ziekte ook en zeer geschikt gerecht om weer aan te sterken. Zelf eet ik dit gerecht met regelmaat als ik weer eens wil detoxen. Het ideale van dit gerecht is dat je eindeloos kan variëren met kruiden en groenten, waardoor het gerecht nooit saai wordt en voor vrijwel iedere Dosha geschikt is.


Gerecht : Hoofdgerecht (detox)

Portie : 2-3 porties

Bereidingstijd : 40 minuten (zonder inweektijd)

Benodigdheden : pan met een dikke bodem


Dit heb je nodig:

  • 2 theelepels ghee

  • 1 theelepel zwarte mosterdzaad

  • 1 theelepel komijnzaad

  • mespuntje asafoetida (hing) te koop in mijn praktijk!

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1 theelepel korianderpoeder

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 kop (130 gram) basmatirijst

  • 1/2 kop mung dahl (gele spliterwten)

  • 5 dunne plakjes verse gember

  • 1 theelepel zout (rockzout)

  • 6 koppen water

Zo maak je het klaar:

  1. Was de rijst en de mung dahl goed schoon en zet het daarna onder water en laat het een nachtje afgedekt staan.

  2. Verwarm de volgende dag de ghee op een niet te hoog vuur en voeg de mosterdzaadjes toe en wacht tot er bubbeltjes komen. Doe er dan de komijnzaadjes bij en laat ze samen ontpoppen (er komt nu een aroma vrij). Voeg daarna de asafoetida, komijnpoeder, korianderpoeder, kurkuma toe en bak het kort aan. Voeg tenslotte de rijst, de mung dahl, verse gember en het zout toe en het water. Breng het, terwijl je blijft roeren, aan de kook.

  3. Als het aan de kook is zet je het vuur laag en doe je een deksel op de pan, gedurende ongeveer 40 minuten.

  4. De kitchari moet een beetje vochtig zijn. Zo niet, voeg dan nog wat water naar behoefte toe.

  5. Garneer het gerecht met bijvoorbeeld kokosnoot (goed voor Pitta/Vata, beter niet voor Kapha), koriander (goed voor Pitta en prima voor Vata en Kapha) of Limoen (goed voor alle dosha's).

Tip: Wil je dit Kitchari basisrecept uitbreiden? Varieer dan met groenten en kruiden die passen bij het seizoen. Varieer ook eens met de bereidingswijze van deze ingrediënten. Voeg eens meer water bij om er een soep van te maken of zet de staafmixer erin (na het weken) om een gladde massa te maken en bak er pannenkoekjes van. De werking van het gerecht blijf, maar je hebt het idee dat je iets anders eet.


Leestip: Detox thee


3.513 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page