top of page

De Ayurvedische lente detox

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2023



De lente komt er aan...! Binnen de Ayurveda betekent dit dat de vastenperiode er weer aankomt. Nu denk je zeker, Wat is Ayurvedisch vasten en wat levert mij dit op? Is vasten goed voor iedereen? En hoe pak je Ayurvedisch vasten op een verantwoorde wijze aan? Graag vertel ik je hierover meer...


Wat houdt Ayurvedisch vasten in?

Je kunt een Ayurvedische detox zien als een voorjaarschoonmaak van je lichaam, waarbij je een kleine time out in last als het gaat om voeding. Hierdoor geef je ruimte aan het verteren van gifstoffen (Ama) in je lichaam en het verhogen van het spijsverteringsvuur (Agni), zodat alle voeding weer goed verteert kan worden. Als Ama namelijk in het lichaam blijft en het spijsverteringsvuur niet goed werkt kan dit leiden tot allerlei blokkades en vervolgens ziekten.


Het vroege voorjaar wordt in de Ayurveda gekenmerkt door de Kapha energie. Kwaliteiten die daar bij horen en meer in de natuur aanwezig zijn zijn; traagheid, slijmerigheid, zwaarte, plakkerigheid en kou. Doordat de temperaturen door de seizoenverandering buiten gaan toenemen, zal het overtollige Kapha, die we in de wintermaanden hebben opgedaan, smelten. Hierdoor zijn we vatbaarder voor vermoeidheid, ophopingen in ons lichaam, maar ook verkoudheden. Omdat Ayurveda in eerste instantie als preventieve gezondheidszorg dient is het af en toe vasten geen overbodige luxe. Andere voordelen naast het ontgiften;

  1. Je zal na de detox-periode lekkerder in je vel komen te zitten

  2. Je zal je mentaal lichter voelen

  3. Je krijgt meer energie

Is vasten goed voor iedereen?

Voordat je begint met vasten is het belangrijk dat je je verdiept in de mogelijkheden van het vasten en wat het je gaat brengen. We zijn allemaal uniek en daardoor kunnen we niet allemaal op dezelfde manier een detox gaan doen. Zo kan de één beter minder eten en de ander kan met een gerust hart een maaltijd overslaan. Ook zijn er bepaalde perioden die beter geschikt zijn om te vasten dan andere. Binnen de Ayurveda wordt al eeuwenlang ontgift en heeft zij hierdoor veel inzichten wat goed is voor jou en hoe jij dat het beste in je leefstijl kan passen om gezond te blijven.


Ayurveda adviseert om minstens 2 keer per jaar te vasten. De beste tijd voor een seizoen reiniging is na de winter en na de zomer. Ook gaat Ayurveda ervan uit dat je tijdens de detox geen honger hoeft te lijden. Ayurveda maakt gebruik van volwaardige maaltijden tijdens de vastenperiode. Zo wordt het gerecht Kitchari veelvuldig ingezet vanwege de ontgiftende werking van de Mung boon die hoofdbestanddeel is van deze maaltijd.


Verder is het van belang om te vasten op een manier die bij je past.

  • Vata typen hebben er van nature moeite mee om energie vast te houden en moeten bij het vasten oppassen dat ze de onbalans niet vergroten. Als jij Vata bent, vast dan maar voor korte tijd en blijf altijd iets eenvoudigs eten, zoals Kitchari of Mung dahl soep. Dit soort 'monovasten' kalmeert de geest en stookt het spijsverteringsvuur op zonder het lichaam te verzwakken.

  • Pitta's kunnen goed met energie omgaan, zijn qua gewicht in balans, maar hebben de neiging hitte op te bouwen die voor ontstekingen zorgen. Rust inbrengen zal belangrijk zijn, zoals het sporten even op een laag pitje zetten.

  • Kapha's slaan energie op en hebben vaak overgewicht. Ze kunnen vasten langer verdragen en hebben er het meeste baat bij en kunnen door vasten meer lichtheid en helderheid in het lichaam brengen.

Hoe pak je Ayurvedisch vasten op een verantwoorde wijze aan?

Een goede Ayurvedische detox periode duurt vaak zo'n 10 dagen en wordt opgedeeld in 3 fasen. Een afbouwfase, de reiniging zelf en een opbouwfase.


Enkele belangrijke regels bij het vasten zijn:

  1. Eet eenvoudig, geen bewerkt voedsel, suiker, gist, zuivel, vlees, koffie en alcohol

  2. Pas eten als je honger hebt

  3. Drink veel warm water en kruidige theesoorten

  4. Besteed tijd aan een goede dag routine

  5. Laat je masseren eventueel in combinatie met een stoomcabine en doe aan zelfmassage

  6. Gebruik een mild laxeermiddel om gifstoffen uit je lichaam te vervoeren

  7. Beperk tv en sociale media om geestelijke gifstoffen te minimaliseren

  8. Neem veel rust en wees matig met inspannende lichaamsbeweging

  9. Ga op vaste tijden slapen en opstaan

  10. Besteed tijd aan meditatie en Pranayama

  11. Neem alle tijd om weer langzaam over te gaan op gewoon eten

  12. Doe aan zelf reflectie

Wanneer kan je beter niet vasten?

Ben je zwanger, geef je borstvoeding, heb je je menstruatieperiode, ben je onder de 18 of boven de 70? Dan is het niet verstandig om te gaan vasten. Je lichaam heeft nu alle energie nodig die het kan krijgen en een detox periode zou je nog meer in onbalans kunnen brengen.


Ben jij geïnspireerd geraakt en wil jij ook een lente detox gaan proberen. Kijk dan ook eens voor meer informatie naar mijn blog: Ayurvedische-do-het-zelf-tips of plan een Ayurvedische lente detox via mijn praktijk. Hierbij begeleid ik je 10 dagen door de detox periode heen en krijg je alle benodigdheden en bijbehorende massages met zweetbehandelingen, recepten en meer.


274 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page