Dahl is een typisch gerecht welke in India vaak wordt gegeten, als soep of als bijgerecht. De linzen uit het gerecht zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, vezels, ijzer en vitamine B en de pompoen bevat naast mineralen en vitamines ook omega 3-verzuren. Pompoen bevat daarnaast antioxidanten en heeft een ontstekingsremmende werking. Het is een voedend en verwarmend gerecht die we goed kunnen gebruiken nu de herfst in aantocht is.
Gerecht : hoofdgerecht, lunch
Portie : 4
Bereidingstijd : 40 minuten
Benodigdheden : grote soeppan, klein koekenpannetje, kom, snijplank, mes
Dit heb je nodig:
kleine kabocha pompoen
120 gram rode linzen
800 ml water
200 ml kokosmelk
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
1/2 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel gemalen venkelzaad
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel rietsuiker
1 theelepel Himalaya zout
1 eetlepel kokosnootolie
1/2 theelepel komijn zaad
1/2 theelepel mosterdzaad
1 theelepel geraspte verse gember
1 eetlepels geraspte kokosnoot
Zo maak je het klaar:
Verwijder de schil van de pompoen en snijdt je pompoen in kleine blokjes en was de linzen schoon.
Kook het water met de kokosmelk. Als het kookt voeg je de gewassen linzen toe met de koriander, komijn, venkel, gemberpoeder, kurkuma en rietsuiker toe. Zet het vuur laag als dit weer kookt.
Voeg nu de stukje pompoen toe, breng het opnieuw aan de kook en roer het nog een keer door en laag het dan op een laag vuur voor 30 minuten sudderen.
Verhit in tussentijd in een klein koekenpannetje de kokosolie en voeg de mosterd- en komijnzaadjes en de verse gember toe. Als er een aangenaam aroma ontstaat neem dan de pan van het vuur en roer de gemalen kokos er doorheen totdat de kokos licht bruin kleurt.
Voeg dit kruidenmengel en het zout aan de linzen en pompoen toe en laat het gerecht nog een paar minuutjes staan voor dat je het serveert.
Tip: Lekker bij basmati rijst en/of naan brood
Comentarios