top of page

Tomaten salsa


Met deze tomatensalsa moet je een beetje oppassen. Zelf gebruik ik hem wel eens bij Papadums als voorafje. Ayurveda vertelt namelijk dat je tomaat niet al te vaak moet eten, daar het een nachtschade is en er mogelijk een verband is tussen nachtschade en ontstekingen in het lichaam. Nachtschades verhogen in principe alle drie de dosha's. Ze zorgen voor hitte en droogte in het lichaam, wat Vata en Pitta verhoogt. De zure smaak creëert een vochtige en hete omgeving, wat de Pitta en Kapha doen verhogen. Kijk dus goed wat dit gerecht met jou doet. Heb je wel klachten na het eten van rauwe tomaat, probeer dan eens om het hele gerecht eerst te verwarmen of maak een tomatenchutney, door het kookproces wordt het namelijk een heel ander product en kan je het misschien beter verteren.



Gerecht : bijgerecht

Portie : 5-6 porties

Bereidingstijd : 15 minuten

Benodigdheden : grote kom, snijplank, mes, citroenpers


Dit heb je nodig:

  • 500 gram tomaten

  • 15 gram verse korinader

  • 1 rode ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 limoen

  • 1 chilipeper

  • zwarte peper

  • himalaya zout


Zo maak je het klaar:

  1. Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom.

  2. Sniper de ui, pers de knoflook en meng dit met de tomaten.

  3. Snijd de koriander en de peper fijn en doe dit ook bij het mengsel.

  4. Pers vervolgens de limoen uit en voeg naar smaak toe.

  5. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Tip: Je kunt deze salsa ook prima een paar dagen in een afgesloten weckpot in de koelkast bewaren. Ook erg lekker als voorgerechte bij Papadums en muntchutney.

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page