In mijn stagetijd in India maakte ik kennis met dit gerecht en ik was op slag verliefd. De simpelheid, een warme hap en het lange verzadigde gevoel en dat samen met de kruiden zo vroeg in de ochtend. Tja waarom eten we in Nederland zo vaak alleen maar brood? Ontbijten kan zoveel leuker. Probeer het eens en laat je verassen. Poha (rijstvlokken) zijn platgeslagen rijstkorrels. Meestal van gewone witte rijst. Je koopt Poha bij de Indiase toko's. Poha kan je eten als ontbijt of bij de lunch. Het is een simpel gerecht afkomstig uit Noord-India. Rijstvlokken zijn na afspoelen meteen klaar voor gebruik en met een paar specerijen, prei en wat cashewnoten. heb je in een handomdraai een verrassend lekker en licht gerecht.
Gerecht : ontbijt/lunch
Portie : 1
Bereidingstijd : 15-20 minuten
Benodigdheden : koekenpan/wok en rasp voor de wortel
Dit heb je nodig:
1 kop (droge) rijstvlokken
3 theelepels Ghee
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
¼ kop geraspte wortel
¼ kop ongezouten cashewnoten
½ gesneden prei
½ theelepel kurkuma
Himalaya zout
Sesamzaadjes
Zo maak je het klaar:
Was de poha in een zeef totdat ze genoeg water hebben opgenomen
Verhit zachtjes de Ghee in een wok
Voeg de mosterdzaadjes en de komijnzaadjes toe aan de Ghee en wacht totdat ze gaan springen
De cashewnoten in een koekenpan totdat ze een beetje bruin worden, blijf erbij zodat ze niet aanbranden
Fruit nu de wortel en de prei in de pan met de mosterd en komijnzaadjes totdat ze goed gekookt zijn
Voeg nu de poha toe, blijf af en toe roeren en voeg eventueel nog wat Ghee toe als het te droog wordt
Voeg nu de kurkuma en zout toe
Kook het nog 3-5 minuten (poha is nu zacht)
Garneer met sesamzaadjes
Tip: Dit gerecht is prima voor Kapha, maar is eigenlijk voor alle Dosha's geschikt. Pas dan wel de ingrediënten aan aan de constitutie en speel met diverse kruiden. Kijk ook eens naar andere recepten voor de Kapha constitutie. Wat dacht je van een heerlijke Kapha-kruimeltaart?
Comments