Ik weet niet hoe het met jou zit, maar soms weet ik niet wat ik 's ochtends moet eten. Daarbij is afwisseling ook wel eens fijn. Voor degenen die de havermout zat zijn, is dit ook een eerlijk warm gerecht welke snel te bereiden is. In India wordt ontbijtrijst ook wel Kheer genoemd en met aanpassing van kruiden is het voor alle Dosha's geschikt. Dit gerecht is erg voedend en licht verteerbaar, daarbij versterkt het de weefsels. In deze variant is hij ook nog eens verkoelend en daarom goed voor Pitta.
Gerecht : Ontbijt
Portie : 2
Bereidingstijd : 8 minuten
Benodigdheden : steelpannetje, kom, koekenpannetje
Dit heb je nodig:
1 1/2 kopje gekookte basmatirijst
1 1/2 kopje koeien- geiten- of sojamelk
klein handje vol rozijnen
1/3 theelepel kaneel
(2 1/2 theelepel korianderpoeder)
Optioneel: geroosterde zonnebloempitjes, kokos en/of ghee en honing of esdoornsiroop
Zo maak je het klaar:
Doe de basmatirijst, de melk, de rozijnen en het kaneel in een steelpannetje en meng het goed door elkaar
Laat het ongeveer 5 minuten op halfhoog vuur warm worden
Rooster ondertussen de zonnebloempitjes en voeg deze eventueel als garnering toe aan het ontbijt
Voeg eventueel ghee en honing of esdoornsiroop naar smaak toe
Tip: Om het gerecht extra verkoelend te maken, neem je slechts een snufje kaneel en daarnaast 2 1/2 theelepel korianderpoeder.
(Leestip kijk ook eens naar andere recepten voor Pitta, wat dacht je van een heerlijke verkoelende courgettesoep)
Comments