Kikkererwten dahl
- Marjon Venema

- 20 nov 2020
- 2 minuten om te lezen

Kikkererwten dahl wordt ook wel Chana Dal genoemd en is een gerecht uit de Indiase keuken. Het gerecht bestaat uit peulvruchten, welke met kruiden tot een soep of brij wordt gekookt. Door de vele kruiden is het niet alleen zeer smakelijk, maar heeft het ook gunstige effecten op de gezondheid. Zo bevatten kikkererwten verschillende vitamines en mineralen en vormen ze een goed bron van vezels en eiwitten.
Gerecht : Hoofdgerecht
Portie : 4 personen
Bereidingstijd : 40 minuten (+ nacht inweken)
Benodigdheden : kom, pan, snijplank, koksmes
Dit heb je nodig:
200 gram kikkererwten
1 ui
1 tomaat
2 teentjes knoflook
5 cm gember
2 groene pepers
15 gram verse koriander
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel kurkuma
1/4 theelepel Himalaya zout
eetlepel ghee
Zo maak je het klaar:
Doe de kikkererwten in een ruime kom en was deze zeer goed met water en laat ze vervolgens een hele nacht ruim onder water staan om te weken.
Breng de kikkererwten en het water aan de kook en laat ze ongeveer een half uur op matig vuur door koken.
Snipper ondertussen de ui, snij de tomaat in kleine blokjes, hak de knoflook, rasp de gember en snij de pepertjes fijn.
Verhit de ghee in een ruime pan en fruit de ui samen met de gember, pepertjes en de knoflook.
Voeg de chilipoeder en de kurkuma en een beetje zout toe, roer dit een minuut mee.
Voeg de kikkererwten toe en vervolgens de tomaat.
Sudder alles samen nog zo'n 10 minuutjes door
Hak de koriander fijn en voeg een gedeelte toe , de rest dient als garnering
Serveer met chapati's of naan brood (Leestip: Naan brood) groenten en rijst.
Tip: Het geheim van een goede dahl is het langzame kookproces. De erwten moeten eerst goed worden gewassen en vervolgens onder een flinke laag water worden gezet om ze vervolgens te koken.
.png)



De Verborgen Kracht van Kikkererwten: Van Ayurvedische Keuken naar Moderne Voedingsleer
Wat een prachtig recept voor kikkererwten dahl! Als voedingsdeskundige ben ik altijd gefascineerd door de wijze waarop traditionele gerechten zoals deze perfect aansluiten bij moderne voedingswetenschap. Kikkererwten zijn werkelijk kleine krachtpatsers die veel meer te bieden hebben dan alleen hun rol in de dahl.
De combinatie van kruiden in dit recept is vanuit ayurvedisch perspectief bijzonder doordacht. Kurkuma bevat curcumine, een krachtige ontstekingsremmer, terwijl gember de spijsvertering stimuleert. Deze synergie zorgt ervoor dat de voedingsstoffen optimaal worden opgenomen.
Kikkererwten: Een Historische Perspective
Weinig mensen weten dat kikkererwten tot de oudste gedomesticeerde gewassen ter…