top of page

Kikkererwten dahl


ree

Kikkererwten dahl wordt ook wel Chana Dal genoemd en is een gerecht uit de Indiase keuken. Het gerecht bestaat uit peulvruchten, welke met kruiden tot een soep of brij wordt gekookt. Door de vele kruiden is het niet alleen zeer smakelijk, maar heeft het ook gunstige effecten op de gezondheid. Zo bevatten kikkererwten verschillende vitamines en mineralen en vormen ze een goed bron van vezels en eiwitten.


Gerecht : Hoofdgerecht

Portie : 4 personen

Bereidingstijd : 40 minuten (+ nacht inweken)

Benodigdheden : kom, pan, snijplank, koksmes


Dit heb je nodig:

  • 200 gram kikkererwten

  • 1 ui

  • 1 tomaat

  • 2 teentjes knoflook

  • 5 cm gember

  • 2 groene pepers

  • 15 gram verse koriander

  • 1/2 theelepel chilipoeder

  • 1/2 theelepel kurkuma

  • 1/4 theelepel Himalaya zout

  • eetlepel ghee


Zo maak je het klaar:

  1. Doe de kikkererwten in een ruime kom en was deze zeer goed met water en laat ze vervolgens een hele nacht ruim onder water staan om te weken.

  2. Breng de kikkererwten en het water aan de kook en laat ze ongeveer een half uur op matig vuur door koken.

  3. Snipper ondertussen de ui, snij de tomaat in kleine blokjes, hak de knoflook, rasp de gember en snij de pepertjes fijn.

  4. Verhit de ghee in een ruime pan en fruit de ui samen met de gember, pepertjes en de knoflook.

  5. Voeg de chilipoeder en de kurkuma en een beetje zout toe, roer dit een minuut mee.

  6. Voeg de kikkererwten toe en vervolgens de tomaat.

  7. Sudder alles samen nog zo'n 10 minuutjes door

  8. Hak de koriander fijn en voeg een gedeelte toe , de rest dient als garnering

  9. Serveer met chapati's of naan brood (Leestip: Naan brood) groenten en rijst.


Tip: Het geheim van een goede dahl is het langzame kookproces. De erwten moeten eerst goed worden gewassen en vervolgens onder een flinke laag water worden gezet om ze vervolgens te koken.






1 opmerking


Guest
14 aug

De Verborgen Kracht van Kikkererwten: Van Ayurvedische Keuken naar Moderne Voedingsleer

Wat een prachtig recept voor kikkererwten dahl! Als voedingsdeskundige ben ik altijd gefascineerd door de wijze waarop traditionele gerechten zoals deze perfect aansluiten bij moderne voedingswetenschap. Kikkererwten zijn werkelijk kleine krachtpatsers die veel meer te bieden hebben dan alleen hun rol in de dahl.

Interessant weetje: Kikkererwten bevatten saponines, natuurlijke verbindingen die cholesterol kunnen helpen verlagen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

De combinatie van kruiden in dit recept is vanuit ayurvedisch perspectief bijzonder doordacht. Kurkuma bevat curcumine, een krachtige ontstekingsremmer, terwijl gember de spijsvertering stimuleert. Deze synergie zorgt ervoor dat de voedingsstoffen optimaal worden opgenomen.

Kikkererwten: Een Historische Perspective

Weinig mensen weten dat kikkererwten tot de oudste gedomesticeerde gewassen ter…

Like
Logo Ayurveda in Praktijk Wit.png

Ayurveda in Praktijk

Roegoorn 81

9403 NT Assen

KVK: 72028009

Bereikbaarheid

Auto: gratis parkeren

OV: bus 1 vanaf NS station

Halte: Meentgoorn

Openingstijden

Di t/m Vr 09.00-17.00 uur

Za t/m Ma gesloten

Contactgegevens

De praktijk is aangesloten bij:

Logo LVNT-definitief.jpg
logo-scag.jpg
RBCZ-logo_CMYK_payoff.png

Copyright - Ayurveda in Praktijk

/

/

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page