top of page

De juiste voeding volgens Ayurveda; stap voor stap



Denk jij ook dat Ayurvedisch eten moeilijk is? Of dat je alleen maar curry's mag eten? Niets is minder waar. Ayurvedisch eten bestaat eigenlijk niet, want volgens de Ayurveda mag je alles eten, mits je het maar kan verteren. Dus gezond eten betekend rekening houden met hoe jij je eten verteerd. Verteer jij niet alles wat je tot je neemt, dan ontstaan er gifstoffen (Ama) die in je lichaam achterblijven. En dat wil je niet, want juist die zorgen voor allerlei ongemakken en ziekten. Wil jij weten hoe je kan beginnen met een gezonde spijsvertering en wat je daarvoor moet doen? Ga dan eens stap voor stap je eetpatroon veranderen. Ik geef je enkele tips:


  1. Maak eerst eens een grote schoonmaak in je voeding. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke voeding te eten en probeer daarbij fastfood, gefrituurde, gefermenteerde en diepgevroren producten te vermijden. Met andere woorden ga je eten zelf bereiden, dus vers, met kruiden en zonder pakjes en zakjes. Het liefste uit eigen omgeving en met producten van het seizoen. Bewerkt voedsel verteerd namelijk moeilijker. En... je magnetron mag de deur uit!

  2. Neem de tijd om te eten, want het is niet alleen belangrijk wat we eten, maar ook hoe we dat doen. Eet aan tafel in een ontspannen sfeer en laat de beeldschermen uit. Maak je maaltijd aantrekkelijk en kauw elke hap met aandacht.

  3. Dagelijks, drie keer per dag, op het zelfde tijdstip eten geeft balans in je spijsvertering. Ons lichaam houdt namelijk van regelmaat en bereidt zich dan ook voor op de maaltijd die gaat komen. Sla daarom dan ook geen maaltijd over. De grootste maaltijd kan je het beste rond het middaguur eten, daar dan het spijsverteringsvuur het beste brandt. 's Avonds gaat je metabolisme van nature wat langzamer, dus eet zo'n twee uur voor het slapen gaan niet meer. En eet en drink alles warm!

  4. Zorg dat in iedere maaltijd alle zes de smaken aanwezig zijn. Alle smaken hebben namelijk een functie. De smaak zoet zorgt voor opbouw van ons lichaam, zouten stimuleren de vertering, zuur voor een goede spijsvertering. Scherp helpt bij het verbeteren van de spijsvertering, bitter is een goede ontgifter van ons lichaam en tenslotte de smaak wrang zorgt voor een goede opname van voedsel. Wil je het helemaal goed doen dan is dit ook de juiste volgorde waarop de smaken gegeten moeten worden voor een optimale vertering. Dus denk nog eens goed na voor je dat zoete dessertje neemt, het kan je spijsvertering stil leggen.

  5. Geef aandacht aan de juiste voedselcombinaties, want ook foute voedselcombinaties zorgen ervoor dat de spijsvertering niet goed kan verlopen waardoor je niet alles verteerd. De combinaties die niet goed bij elkaar passen, omdat ze bijvoorbeeld een andere verteringstijd hebben, zorgen ook voor gifstoffen. Enkele voorbeelden hiervan zijn; bonen gaan niet samen met fruit, melk, yoghurt, kaas eieren, vlees en vis. Fruit en melk gaan in principe met niets samen (eet fruit of melk daarom altijd minimaal 30 minuten voor de maaltijd of 2 uur erna) en neem nooit ghee en honing in dezelfde hoeveelheid.

  6. Eet volgens je eigen constitutie. In de Ayurveda gaat men ervan uit dat het juiste dieet, een dieet is dat bij iemands constitutie past. Weet je je eigen constitutie niet? Laat je dan eens helpen door een Ayurvedische arts of therapeut, deze kan dat door middel van een polsdiagnose voor jou bepalen.


Naarmate je je meer voedt op bovenstaande Ayurvedische manier, zal je helderder worden in je denken en doen. Je zal steeds meer naar je lichaam gaan luisteren en kunnen voelen wat hij nodig heeft. Ook eventuele klachten zal je sneller opmerken en weten wat ervoor nodig is om weer in balans te komen. Doe het stap voor stap en ga er niet vanuit dat het nieuwe eetpatroon gelijk perfect moet zijn. Steeds opnieuw zal je betere keuzes maken, wat uiteindelijk je gezondheid ten goede komt.


Leestip: Ben je toe om nog een stapje verder te gaan met je gezonde eetpatroon, lees dan eens het blog: Richtlijnen voor een Ayurvedische maaltijd voor nog meer tips.

 

196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page