top of page

Ayurvedische dagroutineBen jij ook zo nieuwsgierig welke stappen jijzelf kan zetten om een betere gezondheid te krijgen? Want wie wil nu niet in balans zijn en zonder kwaaltjes door het leven? Ayurveda is een wetenschap die zich in beginsel bezig houdt met preventie, maar als er dan toch wat klachtjes en ongemakken zijn, weet Ayurveda daar vaak ook wel raad mee. Ayurveda heeft heel veel tips op dit gebied en raadt je aan om als eerste eens te kijken naar je dagroutine (Dinacharya genoemd). De dagelijkse routine die Ayurveda aanbeveelt omvat veel stappen. Misschien is het uitvoeren van alles in een keer wel heel erg veel. Begin daarom eerst eens met die stappen die voor jou makkelijk de implementeren zijn en bouw dit uit. Door iedere dag dezelfde routine toe te passen zal er een verandering in het lichaam plaats vinden die voor balans zal zorgen in lichaam en geest. Weet gezondheid begint bij jezelf...


 1. Vroeg opstaan De beste tijd om op te staan is minimaal een half uur voor zonsopkomst. Op dit tijdstip vindt er een verfrissende reinigende invloed plaats in de natuur. Onderschat de grote voordelen van vroeg opstaan niet, want het bevordert alertheid, levendigheid en lichtheid, omdat in de vroege ochtenduren (van 02.00-06.00 uur) de Vata-dosha domineert. De Kapha-periode begint vanaf 06.00 uur en deze zorgt ervoor dat als we te lang blijven liggen, de kwaliteiten van Kapha in ons worden versterkt. Denk hierbij aan traagheid, dufheid en zwaarheid. En wil je de dag extra goed beginnen? Zet dan alvorens je opstaat nog een positieve intentie voor de dag neer en maak je aura schoon en doe een korte pranayama oefening (bijvoorbeeld de Nadi Shodana, de wisselende neusademhaling) voor je opstaat.

 2. Stoelgang Probeer 's morgens de tijd te nemen om naar het toilet te gaan om je letterlijk en figuurlijk te ontlasten. Als je op geregelde tijden eet en 's avonds na 19.00 uur geen voeding meer tot je neemt is de kans groot dat de ontlasting snel komt. Door voor het ontbijt te ontlasten bevorder je het functioneren van je lichaam en het handhaven van een goede spijsvertering. Daarbij kan jezelf in de ochtend gelijk al een eerste diagnose doen ten aanzien van je gezondheid, door je ontlasting te beoordelen op de hoeveelheid, kleur, reuk en vastigheid. Te veel, te weinig of onregelmatige ontlasting kan al gauw tot gezondheidsklachten leiden. Ook kunnen wij urine op deze punten beoordelen.

 3. Reinigen gezicht en de mond Was je gezicht met een plons water en spoel je mond. Was je ogen met water of rozenwater en masseer de oogleden door ze voorzichtig te wrijven. Knipper hierbij een paar keer met je ogen en draai je ogen in alle richtingen en droog je gezicht. Schraap vervolgens je tong met een tongschraper om je tong te ontdoen van onreinheden. Ophoping van Ama (gifstoffen), wat zich tijdens de nacht voordoet, kan men hier mee verwijderen. Doe dit heel voorzichtig. Op deze manier is het tegelijk een goede massage voor het hele lichaam, omdat alle orgaanpunten op de tong te vinden zijn, daarbij zorgt het voor een frisse adem. Na het poetsen kunnen we vervolgens nog enkele minuten gorgelen met kokos- of sesamolie, waardoor we de overige bacteriën verwijderden (oliepulling). Spuug dit wel uit, je wilt dit namelijk niet weer in je spijsvertering terug krijgen. Er zijn overigens ook verschillende Ayurvedische reinigingsmethoden voor de neus. Dit kan met een Neti pot of met Nasya (neusdruppels).

 4. Drink een glas water Het drinken van een glas lauw water in de ochtend op een nuchtere maag heeft een reinigend effect op het hele lichaam, daarbij wekt het het spijsverteringskanaal en hydrateert het de weefsels. Zijn er veel gifstoffen in het lichaam, dan kan je er een halve geperste citroen aan toevoegen met eventueel een beetje honing. Gelieve hierna niet direct te eten, maar minstens een half uur wachten met ontbijten. Ook zou je de avond ervoor, water in een koperen karaf klaar kunnen zetten en dit in de ochtend drinken. Dit heeft effect op je immuunsysteem, spijsvertering en eventuele ontstekingen in het lichaam. Verder dood koper schadelijke bacteriën. Voeg hier dan geen citroen of iets anders aan toe.

 5. Spirituele beoefening, zoals yoga, pranayama en meditatie Naargelang wat wenselijk is, kan men enige lichaamsbeoefening doen zoals yoga om goed te gronden en het zenuwstelsel te kalmeren. Start eens met 6-12 keer een zonnegroet en doe daarna enkele fijne yogaoefeningen zoals: de kameel, de cobra en de koe voor Vata. De boot, boog en brug voor Pitta en de lotus, de sprinkhaan en leeuw voor Kapha. Je kan af sluiten met de palmboom pose en een makarasana om je klaar te maken voor de pranayama en meditatie. Een eventuele ochtendwandeling kan natuurlijk ook. Dit ondersteunt de natuurlijke ontgifting door het bevorderen van een gezonde bloedsomloop en helpt het lichaam en de gewrichten los te maken en te ontwaken. Fijne pranayama oefeningen zijn; Bhastrika, Kapalabhati, Anuloma Viloma, Bhramari, Ujjayi en de Sitali ademhaling. (Voor Pitta is de Bhastrika te verhittend.) Sluit de spirituele beoefening af met een meditatie van minstens10-15 minuten.

 6. Zelf Abhyanga Voor de soepelheid van het lichaam wordt een warme oliemassage aanbevolen van vijf tot tien minuten. De massage met warme olie houdt de dosha's in evenwicht of herstelt zo nodig het evenwicht. Vooral Vata-types ondervinden van het gebruik van olie een ondersteunende werking. Geregeld enkele druppels olie in de oren, de neus en de ogen en de navel aanbrengen is eveneens heilzaam. (Gebruik voor de ogen alleen ghee.) Mocht je weinig tijd hebben hou het dan kort, maar vergeet niet wat druppels op de hoofdkruin te masseren, behalve dat dit het beste middel is tegen haaruitval heeft het ook een heilzaam effect op het functioneren van de hersenen. Wil je weten hoe je het beste jezelf kan masseren? Kijk dan eens bij tips voor een zelf-Abhyanga. Ongeveer vijftien minuten na de oliemassage kan je gaan douchen of een bad nemen. Gebruik hierbij gelieve geen shampoo of zeep en douche niet met te heet water. Vata-typen kunnen iets warmer water gebruiken, terwijl voor Pitta's water met iets koudere temperatuur wordt aangeraden.

 7. Ontbijt Voor personen met een Vata constitutie is een voedzaam ontbijt zonder meer aan te bevelen, zij kunnen het begin van de dag wel wat extra energie gebruiken. Pitta typen kunnen een licht ontbijt nemen en Kapha's kunnen het ontbijt in principe overslaan. Houdt altijd rekening met de constitutie bij de keuze van wat te eten en gebruik nooit fruit en melk in combinatie met ander voedsel. Dit vanwege hun specifieke verteringsproces.

 8. Werken/studeren Houdt je bezig met dingen waar je echt blij van wordt. Door middel van spirituele beoefening is het mogelijk daar meer inzicht in te krijgen. Dus wanneer je met tegen zin naar je werk gaat, kijk dan eens om je heen. Misschien wordt het tijd voor een andere baan?

 9. Lunch Rond de middag is het Pitta-tijd. De zon staat op het hoogste punt van de dag en ook ons spijsverteringsvuur brand op dit tijdstip het beste. Het is de tijd van transformatie en daarom is dit het beste tijdstip om de grootste maaltijd te nuttigen. (Zoals onze voorouders deden!) Zoals elke maaltijd is het het beste om warm te eten voor een goede spijsvertering. Nu is dit in onze huidige maatschappij al een uitdaging, maar wil je je spijsvertering nog meer verbeteren dan zou een korte rust periode zeer wenselijk zijn. Daarmee wordt niet een kort hazenslaapje bedoelt maar bijvoorbeeld een korte wandeling, welke buiten in de natuur energie geeft, maar ook je spijsverteringsvuurtje ondersteunt.

 10. Werken/studeren Vervolg je dagelijkse bezigheden nu je nog in de actieve energie van de dag zit. Als de werkdag ten einde is, mogen we tijd voor ons zelf en familie/vrienden nemen. Balans is het toverwoord in de Ayurveda. Ideaal zou zijn als we na het werken even een half uurtje voor ons zelf hebben om ons hoofd leeg maken, de lege kom-meditatie is hier een heel mooi middel voor, om vervolgens met onze dagelijkse privé-bezigheden bezigheden bezig te houden.

 11. Avondeten Probeer de laatste maaltijd van de dag zo te plannen dat deze niet later wordt genuttigd dan 19.00 uur en houdt deze licht. Denk aan een soep, een dahl of Kitchari. Een maaltijd die rijk is aan proteïne werkt reinigend en versterkt het lichaam. Probeer minimaal twee uur voor het slapen gaan niet meer te eten, want je lichaam heeft nu rust nodig voor het aanmaken van nieuwe weefsels in de nacht. Wil je trouwens wat drinken bij de maaltijd? Houdt ook dit beperkt, drink liever tussen de maaltijden in. Drink nooit ijskoude dranken, maar drink ze (lauw of warm). Denk aan water en aan kruidentheeën. Tip: zet 's morgens een thermoskan met water en/of thee klaar en drink dit gedurende dag in kleine slokjes.

 12. Geniet van je vrije tijd Na de maaltijd kan je een wandeling maken om de spijsvertering te verbeteren, maar ook om wat rust in te bouwen. In de avond neemt de energie in de natuur, maar ook in ons af. Dus plan niet te veel drukke activiteiten. Neem wat tijd voor je familieleden/vrienden en huisdieren, of tijd voor hobby's, lezen of luister naar fijne muziek.

 13. Avondroutine Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat we onze dag afsluiten en onze aandacht al richten op de nacht. Doe een half uurtje tot uurtje voordat je je bed instapt alvast alle beeldschermen uit en richt je op jezelf. Misschien vindt je het fijn om je eerst te wassen en tanden te poetsen of schrijf je graag nog even in je dagboek. Ook zou je nu de dag kunnen afsluiten met een paar minuten Nadi Shodana om je zenuwstelsel te kalmeren en dit af te sluiten met een meditatie . Kijk welke volgorde jou past. Als je op je bedrand zit masseer nog even je voetzolen en je hoofdkruin met een fijne olie voor een betere nachtrust en sluit af met dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Ten slotte zou je liggend in bed de neusdruppels (Nasya) kunnen gebruiken als je dat in de ochtend nog niet gedaan hebt. Ga daarna lekker ontspannen slapen. Probeer rond 22.00 uur in je bed te liggen. Dit is Kapha tijd. De tijd die je helpt met het in slaap vallen en probeer rond de acht uur slaap te pakken zodat je morgen weer fit en verkwikt wakker wordt.


Nogmaals, misschien vindt je al deze stappen in een keer te veel. Ook kan ik mij voorstellen dat iedere dag een oliemassage niet altijd 's morgens mogelijk is. Wees lief voor jezelf, doe wat goed voelt voor jou! Misschien lukt het je in de avond wel, of doe je aan langere massage in het weekend. Wees creatief! Ieder moment kan je een keuze maken, maar werk aan een dagelijkse routine. Alle stappen zorgen ervoor dat je bewuster wordt van je lichaam en wat er zich binnenin afspeelt. Binnen de Ayurveda weten ze dit al zo'n 5000 jaar.

448 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page