top of page
Foto van schrijverMarjon Venema

Bloemkoolcurry (Pitta balancerend)


Een gerecht wat met enige regelmaat bij ons thuis op tafel staat is deze bloemkoolcurry. Soms apart geserveerd met basmatirijst of een naan brood. Maar ook vaak met een lekkere pittige tomatenchutney en een komkommerraita om het extra feestelijk te maken (verhoogd wel Pitta). Het is een gerecht dat Pitta balancerend werkt en zowel verkoelend als reinigend is door de bloemkool, kokos en koriander.


Gerecht : hoofdgerecht

Portie : 4-6 personen

Bereidingstijd : 30 minuten

Benodigdheden : grote pan



Dit heb je nodig:

  • bloemkool

  • 1 ui

  • 2-3 cm geraspte gember

  • 2 tomaten

  • 1 aardappel

  • 2 eetlepels ghee

  • 2 laurierbladeren

  • 1 kaneelstokje

  • 1 theelepel komijnzaad

  • 1 eetlepel gemalen koriander

  • 1 theelepel zout

  • snufje gemalen zwarte peper

  • 1blikje kokosmelk

  • 150 milliliter water

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 eetlepel garam masala

  • verse korianderblaadjes


Zo maak je het:

  1. Haal de harde stronken van de bloemkool en snij hem in kleine roosjes en snipper de ui en rasp de gember. Ontvel de tomaten en snij deze in blokjes. Schil de aardappel en snij ook deze in blokjes.

  2. Verhit de ghee in een pan en voeg de laurierbladeren, de kaneelstok en het komijnzaad toe. Laat de kruiden 30 seconden fruiten.

  3. Doe de ui erdoor en laat deze gedurende drie minuten al roerend fruiten. Voeg vervolgens de gember, de koriander, zout, peper, de tomatenblokjes, de kokosmelk, het water en de tomatenpuree toe en meng alles goed. Doe dan de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes erbij doen en breng het geheel aan de kook.

  4. Zet het vuur laag en laat alles een kwartiertje koken tot de groenten (beet)gaar zijn.

  5. Zet het vuur uit, voeg de garam masala toe en schep het mengsel op.

  6. Garneer de schotel vlak voor het opdienen met verse koriander.

Tip: Serveer met basmatirijst, naan brood of pudla‘s (hartige pannenkoekjes).


Leestip: Interesse in andere Pitta balancerende gerechten. Denk dan eens aan: Spinazie met aardappelcurry

362 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page