Een heel fijn recept voor in de winter is deze spinazie-groenekooltaart. Het is een recept uit een van mijn favoriete Ayurvedische kookboeken. Graag deel ik daarom ook dit recept met je. Zoals jullie inmiddels weten ben ik zelf dol op spinazie, maar minder bekend ook dol op ovenschotels. Het gekke is dat ik dan denk een maaltijd snel te kunnen bereiden. Niets is vaak minder waar, want voordat het gerecht in de oven mag ben je toch al eventjes bezig. Waarschijnlijk ligt dit aan het feit, dat een ovenschotel nog geruime tijd in de oven staat mij een gevoel van tijd geeft, waar ik vaak ook echt even "alleen" van geniet. Haha! Maar als het dan eenmaal bereidt is, geniet ik er zoveel van, dat het alle tijd weer waard is geweest. Het grappige is dat de schrijver van dit boek juist bij dit gerecht schrijft dat een goede en gezonde maaltijd een kunstwerk is. De kwaliteit ervan berust niet alleen op de keuze van je juiste specerijen, maar ook op de gevoelens van degene die de maaltijd heeft klaargemaakt. Dus kook met aandacht en liefde, de ander zal het zeker proeven!
(Bron; Janesh Vaidya - Koken voor de zintuigen).
Gerecht : Ovenschotel
Portie : 6
Bereidingstijd : 30 minuten en 25 minuten bereidingstijd
Benodigdheden : zeef, kleine en grote pan, kom, taartvorm, lepel, kom, garde en oven
Dit heb je nodig:
Taartbodem:
250 gram rode linzen
1 eetlepel koolzaadolie
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel zout
4,5 dl water
2 eieren
Vulling:
250 gram bladspinazie
250 gram groene kool
water
50 ml koolzaadolie
2 eetlepels aardappelzetmeel
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel komijn
1 theelepel koriander
1 theelepel garam masala
1 kleine rode peper
2 tenen knoflook
200 gram milde yoghurt
1 theelepel agavesiroop
Eiermengsel:
2 eieren
1 dl sojamelk
1 theelepel Himalaya zout
1 mespuntje zwarte peper
50 gram geitenkaas
Zo maak je het klaar:
Verwarm de oven voor op 200graden.
Spoel de linzen grondig af in een zeef onder stromend water.
Verhit de olie in een kleine pan en fruit de kruiden daarin, voeg daarna de linzen toe en 4,5 dl water en breng dit aan de kook.
Draai het vuur laag en laat het zachtjes koken tot de linzen het water hebben opgenomen, maar nog niet helemaal gaar zijn.
Doe de linzen weer in de zeef en spoel ze opnieuw af en laat ze goed uitlekken (ze moeten zo droog mogelijk zijn).
Doe daarna de linzen in een kom en voeg de eieren toe en meng dit goed
Daarna doe je de linzenmassa in een taartvorm en strijk het mengsel met een lepel glad
Bak de bodem 15-20 minuten
was intussen de spinazie en snij de groene kool fijn.
Doe intussen de spinazie en de groene kool in een pan met weinig water en laat dit op hoog vuur in een paar minuten slinken
vervolgens laat je dit uitlekken in de zeef.
Verhit de koolzaadolie in een andere pan en fruit het aardappelzetmeel en de kruiden kort
Hak de rode peper fijn en pers de knoflook en voeg dit toe en draai het vuur iets lager
Voeg de spinazie en de groene kool erbij en meng dit goed
Vervolgens voeg je de yoghurt en agavesiroop toe en schep de vulling op de voorgebakken linzenbodem
Breek tenslotte de eieren in een kom en doe de melk erbij.
klop de eieren los met een garde en voed het zout en de peper toe en giet het over de vulling en verkruimel de geitenkaas erover.
Bak de taart circa 25 minuten tot het eiermengsel is gestold.
Tip: Probeer ook eens de spinazie- gembersoep
Comments