top of page

Zachte toffee barfi


Een barfi is een heerlijke Indiase zoete traktatie en wordt vaak gemaakt met melk. Het heeft een fugde-achtige consistentie. Barfi wordt in heel India en Pakistan geconsumeerd en is vooral populair in Noord-India. Het wordt vaal geserveerd bij vieringen en religieuze festivals zoals Diwali en Holi. Zelf maak ik hem wel als ik gasten een nagerecht wil aanbieden, samen met een kop chai. Pas op, want het is erg zoet en ligt erg zwaar op de maag, met name voor Kapha's.



Gerecht : bijgerecht/nagerecht

Portie : 20 stuks

Bereidingstijd : 30 minuten

Benodigdheden : steelpan, pan, zeef, grote kom, mes, bakpapier, schaal/bord


Dit heb je nodig:

  • 400 gram boter

  • 275 gram kikkererwtenmeel

  • 3 deciliter melk

  • 2 1/2 deciliter water

  • 250 gram palmsuiker

  • 25 gram cashewnoten

  • 2 eetlepels gerapte kokos.


Zo maak je het klaar:

  1. Zeef het kikkererwtenmeel.

  2. Smelt de boter en roer er de kikkererwtenmeel doorheen op laag vuur.

  3. Blijf roeren, zodat het meel niet verbrandt (haal als het lichtbruin is geworden van het vuur, ongeveer 15 minuten).

  4. Maak in een andere pan het siroop, door de melk, het water en de suiker te laten koken. Als de stroop zo stroperig is dat je met een druppel ervan (pas op is erg heet!) een draad tussen duim en wijsvinger kunt trekken, roer er dan de fijngehakte noten doorheen. Giet vervolgens de siroop bij het kikkererwtenmeel.

  5. Laat het op een laag vuur koken tot dat het mengsel ingedikt is door koken, maar blijf af en toe roeren.

  6. Schep vervolgend de barfi op een schaal (met bakpapier) en laat het afkoelen en maak er een platte koek van. Als deze hard is geworden kan je hem in stukjes snijden.

  7. Je kunt daarna de barfi decoreren met een cashewnoot.

Tip: Ook leuk, als lekkernij bij een kop thee.

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page