Zoeken
  • Marjon Venema

Tomatenchutney


Een chutney wordt in India bij iedere maaltijd geserveerd. Het is een soort van ingedikt mengsel van fruit, groenten,, suiker, specerijen en kruiden. Afhankelijk van de soort chutney die je gebruikt, kan het gerecht ermee een zoet, pittig of zuur accent verkrijgen. Ideaal dus als begeleiding van een bepaald gerecht, want ayurveda zegt dat de ideale maaltijd bestaat uit alle zes de smaken. Sommige smaken zijn voedend (zoet), anderen reinigen het lichaam (bitter, wrang) en anderen zijn goed om de spijsvertering te stimuleren (scherp, zuur en zoutig). Vaak zijn slechts een theelepel of twee genoeg om de extra smaken te te voegen aan de maaltijd. Veruit favoriet voor mij is de tomatenchutney, welke zoet en pittig te gelijk is. (Bron recept: Vedische kookkunst van Adiraja Dasa)


Gerecht : bijgerecht

Portie : 8 personen

Bereidingstijd : 45 minuten

Benodigdheden : pan met deksel, weckpot


Dit heb je nodig:

  • 700 gram tomaten

  • 4 eetlepels water

  • 1 eetlepel ghee

  • 1 eetlepel geraspte gember

  • 2 Spaanse pepers

  • 3 kruidnagels

  • 4 laurierblaadjes

  • 1 kaneelstokje van 5 cm

  • 1/2 theelepel komijnzaad

  • 1 mespuntje asafoetida

  • 3 eetlepels palmsuiker

  • 1 theelepel rockzout

Zo maak je het:

  1. Blancheer de tomaten, pel ze en pureer ze met vier eetlepels water.

  2. Verhit de ghee boven een matig hoge vlam en bak de geraspte gember, de fijngehakte Spaanse pepers (zonder zaad), kruidnagels, laurierblaadjes, het kaneelstokje en het komijnzaad een minuut mee (blijven roeren).

  3. Voeg dan de asafoetida en de tomaten toe. Roer dit goed door en doe een deksel op de pan.

  4. Laat de chutney ongeveer 25 minuten boven een lage vlam doorkoken. In het begin af en toe roeren, maar regelmatiger naarmate de chutney dikker wordt. Ga door tot bijna al het vocht verdampt is.

  5. Roer er de suiker doorheen en draai de vlam hoger. Roer nu sneller gedurende vijf minuten, tot de chutney ingedikt is tot een dikke saus.

  6. Verwijder de kruidnagels, de laurierblaadjes en het kaneelstokje en roer het zout er doorheen.

  7. Doe het in een weckpot, met de deksel open en laat het even afkoelen.

Tip: Op kamertemperatuur serveren bij de maaltijd, of als dipsaus bij hartige snacks.

2 keer bekeken
Copyright @ 2018 MV

Ayurveda in Praktijk

Marjon Venema

Tijmstraat 67

9408 AH Assen

T 0592-231563

E info@ayurvedischepraktijk.nl

KvK: NL001437551B71

Openingstijden

Di.    09.00 - 16.00 uur.

Wo.  09.00 - 16.00 uur

Do.   09.00 - 16.00 uur

Vr.    09.00 - 16.00 uur

anvag logo nieuw.jpg
rbcz-logo.jpg
logo-scag.jpg
  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Social Icon