
Een lekker ontbijtje voor de zondag of feestdag is voor mij deze teffwafels met kurkuma- en honingdressing. Maar waarom eigenlijk niet doordeweeks? De inspiratie voor dit gerecht komt uit het kookboek: East by West van Jasmine Hemsley. Kurkuma wordt veel gebruikt in de Zuid-Aziatische en Midden-Oosterse keuken, voornamelijk vanwege zijn medicinale waarde en om een rijke, gele kleur te geven. De warmte verlicht Vata en Kapha. Een grote dosis verergert Pitta. Honing wordt snel en efficiënt door het lichaam opgenomen en wordt beter verdragen dan andere zoetstoffen zoals suiker, sucrose of glucose, omdat het de stofwisseling stimuleert en het lichaam helpt om vet te verbranden. Teff is een graansoort die erg geschikt is voor Kapha en bijdraagt aan een gezond bloedplasma.
Gerecht : Ontbijt
Portie : 4 stuks
Bereidingstijd : 10-15 minuten
Benodigdheden : Wafelijzer of gietijzeren pan, grote kom, garde en kommetje
Dit heb je nodig:
125 gram teffmeel
1,5 theelepel bakpoeder
3/4 theelepel kaneel
mespuntje himalaya zout
1 eetlepel ahornsiroop
120 milliliter volle melk, notenmelk of water
(optioneel: 60 milliliter extra water gebruiken bij gebruik van wafelijzer)
1 geklopt ei (of ei-vervanger: 1,5 eetlepel gemalen lijnzaad met 2,5 eetlepel koud water even voor gebruik mengen en 5 minuten laten staan)
1,5 eetlepel gesmolten ghee, plus iets extra's voor het invetten
1 eetlepel honing
1/2 theelepel kurkuma
Zo maak je het klaar:
Meng het meel, bakpoeder, kaneel en zout in een grote kom en roer er de natte bestanddelen met een garde doorheen.
Verhit het wafelijzer of gietijzeren pan.
Vet in met ghee. Als dit warm is doe er dan een kwart van het beslag in en maak dit glad met de rugzijde van de lepel tot een platte pannenkoek van ongeveer 1 cm dik en 7-8 centimeter in doorsnee.
Bak 3 tot 4 minuten aan één kant en keer om. Herhaal dit met het overblijvende beslag tot je vier dikke pannenkoeken hebt.
Meng voor de dressing de honing, ghee en kurkuma in een kommetje. Schenkt dit over de pannenkoeken en serveer.
Tip: Kijk goed naar welke verhoudingen, volgens je Dosha, van kurkuma en ghee gebruikt. Voor Kapha meer honing dan ghee en voor Vata en Pitta meer ghee dan honing.
Kommentare