top of page

Tarkadal met geraspte courgette

Foto van schrijver: Marjon VenemaMarjon Venema

Een dal (dahl) wordt vrijwel dagelijks in ieder huishouden in India bereidt. De tarkadal is dan ook een Indiase klassieker. Tarka verwijst naar de techniek van het toevoegen van specerijen aan hete olie, wat hun smaak (en ook hun eigenschappen) versterkt. Dit gerecht is voedzaam, gemakkelijk te maken en goed voor de spijsvertering. Dit gerecht wordt apart geserveerd van de gesauteerde courgette eventueel kunnen hiervoor andere groenten worden gebruikt. (Bron: East by west van Jasmine Hemsley).

Gerecht : Lunch, diner

Portie : 3 porties

Bereidingstijd : 45-50 minuten

Benodigdheden : grote pan met deksel, koekenpan


Dit heb je nodig:

  • 200 gram chanadal

  • 750 milliliter water

  • 2 eetlepels ghee

  • 1 theelepel komijnzaad

  • 1 theelepel zwart mosterdzaad

  • 10 kerrieblaadjes

  • 1 bosui (gesnipperd)

  • 1 groene chilipeper (fijngesneden)

  • 1 tomaat (ontveld en zonder zaadjes en in blokjes gesneden))

  • 1/2 theelepel kurkumapoeder

  • 1/2 theelepel himalaya zout

  • 1/4 theelepel asafoetida

  • 1 grote courgette

  • versgemalen zwarte peper

  • handvol verse korianderblaadjes


Zo maak je het klaar:

  1. Week een nacht van de voren de chanadal in water en was de dal daarna.

  2. Laat de chanadal ongeveer 45 minuten zachtjes koken in het water, tot dat hij zacht is. Pas de consistentie aan je smaak aan, dus voeg meer water toe als je van soepig en licht verteerbaar houdt.

  3. Voor de tarka smelt je de ghee in een koekenpan en bak je de komijn- en mosterdzaadjes aan op een middelhoog vuur, tot ze beginnen te knisperen. Voeg er de kerrieblaadjes, bosui en chilipeper aan toe en roer een paar minuten.

  4. Wanneer de chanadal gaar is, roer je er de tomaat, kurkuma, zout en asafoetida doorheen. Voeg de tarka bij de dal, haal het van het vuur en doe de deksel erop.

  5. Intussen rasp je de courgette en sauteer je deze vervolgens in de pan die je voor de tarka gebruikte. Doe dit een paar minuten en voeg een mespuntje himalaya zout toe.

  6. Garneer de dahl met versgemalen peper en fijngesneden korianderblaadjes en dien op met de gesauteerde courgette. Decoreer de tarkadal eventueel met uienringen.


Tip: Lekker met basmatirijst, naan brood of leuk als feestelijk gerecht in een Thali. (Een thali is een volledige maaltijd die samengesteld is uit allerlei kleine gerechtjes op één bord of in kleine kommetjes.)

 
 
 

Comments


Logo Ayurveda in Praktijk Wit.png
  • Instagram
  • Facebook
Copyright @ 2018 MV

Ayurveda in Praktijk

Marjon Venema

Tijmstraat 67

9408 AH Assen

T 0592-231563

E info@ayurvedischepraktijk.nl

KvK: NL001437551B71

Openingstijden

Di.    09.00 - 1700 uur.

Wo.  09.00 - 17.00 uur

Do.   09.00 - 17.00 uur

Vr.    09.00 - 17.00 uur

Logo LVNT-definitief.jpg
logo-scag.jpg
RBCZ-logo_CMYK_payoff.png

Mijn praktijk staat op Therapeuten Kompas. Hier is mijn profiel: Mijn profiel

bottom of page