top of page

Kan een ayurvedische massage onze huidhonger stillen?



We leven momenteel in een moeilijke tijd. Door de corona worden we geadviseerd om voldoende afstand tot elkaar te houden, zelfs handen geven en elkaar omhelzen wordt ontraden. Maar wist je dat aanraking wel een van onze basisbehoeften is? Binnen de Ayurveda wordt daarom al eeuwen lang aan massage gedaan, maar waarom? Wat is een Avurvedische massage? Wat doet het nu echt voor je lichamelijke gezondheid? En wanneer is de beste tijd voor deze massage? Ben jij ook zo nieuwsgierig of een Abhyanga onze huidhonger stilt? Lees dat verder, dan leg ik het je uit.


De oorsprong van Ayurvedische massage

In India is Abhyanga (zelfmassage met olie) al duizenden jaren een vast onderdeel van de dagelijkse ochtendroutine. Het begint al bij de geboorte. Veel moeders weten van nature dat massage erg voedend en helend kan zijn. Tijdens aanraking komt er namelijk een hormoon vrij dat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd.


Dat knuffelhormoon is oxytocine en heeft allerlei positieve effecten op je welzijn. Daarom is de Abhyanga ook een vast onderdeel van de voorbereiding op een Pancha Karma. Dit is een zeer uitgebreide reinigingskuur van minstens 14 dagen die in India veel wordt gegeven in ziekenhuizen of Ayurvedische klinieken. Maar het kan ook heel goed als een op zichzelf staande massage gegeven worden. In de westerse wereld wordt deze massage daarom ook steeds meer gegeven.


Wat is het

Abhyanga is de traditionele naam voor een ayurvedische oliebehandeling. Het is een volledige lichaamsmassage met kruidenolie die is aangepast op jouw disbalans. Je hele lichaam, van hoofd, gezicht tot aan handen en voeten, wordt gemasseerd. Van oorsprong is het een preventief middel om de gezondheid te bewaren, maar het pakt ook gezondheidsklachten aan.


De kruidenolie voedt namelijk de huid en werkt diep in op de onderliggende weefsels. Het richt zich vervolgens op het ontgiften van het lichaam en zorgt ervoor dat je je rustiger en evenwichtiger zal voelen. De klachten worden zo bij de wortel aan gepakt en herstellen de balans van de Dosha’s.


De preventieve werking is het gevolg van het versterken van het immuunsysteem. Olie zorgt voor een goede opbouw van de lichaamsweefsels en versterkt de spijsvertering. Rusteloosheid en vermoeidheid kunnen door een effectieve oliemassage verdrijven. Vooral bij een verhoogde Vata en in geval van Vata-constitutie is dit een uitstekende behandeling.


Voor een massage met kruidenolie wordt vaak sesamolie als basis genomen. Masseren met commerciële huidlotions of andere synthetische stoffen wordt in de Ayurveda sterk afgeraden. Over het algemeen heeft sesamolie (pure koudgeperste olie van zwarte sesam) voor alle drie de Dosha’s het beste effect. Sesamolie voor massage heeft een deblokkerende werking in de fijne haarvaten. Deze werking wordt extra ondersteund indien de olie op lichaamstemperatuur wordt aangebracht. In combinatie met kruiden heeft sesamolie een zeer grote reikwijdte voor behandelingen van allerlei ziektebeelden.


Wat doet het

Door het lichaam, op zachte wijze, in te wrijven met warme sesamolie corrigeer je de onbalans in je Dosha’s. Die onbalans wordt in de Ayurveda gezien als de onderliggende oorzaak van pijn, ontstekingen, stijfheid en droogte. Het zijn de balans herstellende eigenschappen van deze olie die het mogelijk maken dat we door een massage van 10 minuten alle voordelen kunnen ervaren van een diepe weefselmassage.


Effecten van een Abhyanga kunnen zijn;

- een betere doorbloeding en zuurstofvoorziening

- een versterkende werking op de Dhatu’s (lichaamsweefsels) en het zenuwstelsel

- het verhoogt het immuunsysteem, waardoor betere weerstand tegen ziekte

- het zorgt voor minder pijn en stijfheid en geeft ontspanning van spierknopen

- verlaagd het stressniveau

- verlaging van de bloeddruk

- verbeterd het fysieke uithoudingsvermogen door vermoeidheid en uitputting weg te nemen

- verbeterd de slaap

- geeft een goede kleur aan de huid

- reguleert het spijsverteringssysteem

- een diepe ontspanning van lichaam en geest

- verbeterd de concentratie, intelligentie, jeugdigheid, zelfachting en het zelfvertrouwen.


Wanneer en voor wie

De massagetherapie kan het hele jaar door gegeven worden en is geschikt voor alle lichaamstypen. Vooral ouderen en verzwakte personen kunnen er voortreffelijk mee geholpen worden, omdat bij hun vaak een sterk verhoogde Vata aanwezig is. Ook in de winderige en koude seizoenen is Abhyanga sterk aan te raden. Het beste tijdstip voor massage van het hele lichaam is in de ochtend.


Situaties waarin oliemassages afgeraden worden;

- direct na de maaltijd

- bij acute koorts

- in de eerste drie dagen van de menstruatie

- bij zweren in de darm of ernstige spijsverteringsproblemen

- direct na gebruikmaking van sterk purgerende of laxerende middelen, bijvoorbeeld tijdens vasten

- bij een sterk verhoogde kapha en afwijkingen in relatie met kapha

- volle blaas

- angst


Dus wanneer je je huidhonger wil stillen of meer wil dan enkel een massage tegen pijntjes en kwalen, denk dan eens aan een Ayurvedische massage. En is het enige wat je nog tegenhoud het prijskaartje van de Abhyanga, denk dan eens aan het invoeren van zelfmassages tijdens je ochtendritueel. (Leestip: tips voor een ayurvedische zelfmassage)

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page