
Golden melk is een warm en kruidig drankje, naar een oud en Ayurvedisch recept. De kurkuma geeft het drankje zijn goudgele kleur, vandaar de naam. Het is kalmerend en genezend voor het lichaam. De toegevoegde kruiden hebben allemaal verwarmende eigenschappen. Daarnaast zitten de specerijen boordevol stoffen die goed zijn voor je gezondheid. Zo is kardemom in staat om calcium te binden en zorgt kaneel voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De kurkuma wordt veel gebruikt vanwege zijn antioxidanten, antibacteriële eigenschappen, lever reinigende werking en zijn positieve effect op huidziekten, bloedarmoede en chronische aandoeningen zoals artritis, ontstekingen en bloedsuikerproblemen. Verder stimuleert kurkuma het spijsverteringvuur (agni), waardoor het ook een goed drankje is om voor of na het eten te drinken en vooral heerlijk in de herfst en winter.
Gerecht : drank
Portie : 1
Bereidingstijd : 10-15 minuten
Benodigdheden : pannetje, glas of mok
Dit heb je nodig:
175 ml volle melk of 250 ml amandelmelk
water
3 gekneusde kardemompeulen
1/2 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel verse gemalen peper
1/2 eetlepel rietsuiker
Zo maak je het klaar:
Doe de melk in een pannetje.
Voeg bij volle melk 120 ml water toe en bij gebruik van amandelmelk 60 ml water aan toe.
Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe, behalve de rietsuiker en laat dit 10-15 minuten zachtjes doorkoken.
Roer de rietsuiker erdoor en doe het in een glas/mok.
Tip: Voeg meer specerijen toe als je dit lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan kruidnagel, komijn en koriander.
Comentarios