top of page

Chapati

Bijgewerkt op: 30 nov. 2023


Chapati's zijn platte, broodjes. Een goed gistvrij alternatief voor gewoon brood. In India komen ze dagelijks bij allerlei gerechten op tafel. Ze zijn niet moeilijk te maken, maar roosteren boven vuur, daar moet je handigheid in krijgen. Ze zijn voor alle dosha's geschikt, voor Kapha-typen is het beter om de ghee weg te laten.Gerecht : Bijgerecht

Portie : 10-15 stuks

Bereidingstijd : voorbereiding ongeveer 2 uur, bakken ongeveer 2,5 minuut per chapati

Benodigdheden : diepe kom, deegroller, platte gietijzeren (koeken)pan, tang, schaal of trommel


Dit heb je nodig:

  • 400 gram chapatimeel (of 270 gram volkorenmeel + 130 gram bloem)

  • 2,5 deciliter lauw water

  • 1 theelepel rockzout

  • 2 eetlepels ghee

Zo maak je het klaar:

  1. Meng in een diepe kom met de handen het meel en het zout. Voeg er dan langzaam het water aan toe, terwijl je het deeg blijft kneden tot een zacht deeg. Kneed het deeg daarna nog zeker 5-10 minuten door op een platte ondergrond en vorm een bal. Dek deze bal met een vochtige doek in de kom en laat het deeg 1 tot 2 uur afgedekt rusten.

  2. Kneed het deeg nog een keer met vochtige handen door en maak van het deeg zo'n 10 tot 15 balletjes. Rol vervolgens de balletjes door het droge meel en plet ze op een egale ondergrond met een deegroller en eventueel wat meel, totdat ze een doorsnede hebben van ongeveer 15 centimeter doorsnede.

  3. Verwarm een hete gietijzeren platte pan voor en doe daarna één voor één de chapati's in de pan. Draai het vuur naar half hoog en bak de chapati's. Draai de chapati's om na een halve tot een hele minuut of als je bubbeltjes ziet. Daarna andere kant ook een halve minuut tot hele minuut bakken.

  4. Haal de chapati's van de pan en leg hem met beide kanten een paar seconden over een open vlam. De chapati zal opzwellen als een ballon.

  5. Vervolgens op een bord leggen en er ghee overheen sprenkelen. Eet de chapati's direct of houd ze warm in een doek of trommel.

Tip: Deze broodjes gaan uitstekend samen met rijst, groentegerecht of een kop soep.211 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page