top of page
Foto van schrijverMarjon Venema

Chakra soepen


Alle kleuren van de regenboog eten is een eenvoudige manier om te zorgen dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen tot je neemt. Het heeft bovendien een positief effect op je chakra's, want elke kleur resoneert met een ander energiecentrum. Zo zullen rode voedingsmiddelen het wortelchakra voeden, oranje gekleurd eten het geslachtschakra, geel voedsel resoneert met het zonnevlechtchakra, groene etenswaar past bij het hartchakra, blauw in je voeding goed is voor je keelchakra, de kleur paars energetisch goed resoneert met het voorhoofdchakra en tenslotte wit voedsel met ontgiftende eigenschappen het kroonchakra ondersteunen. Kortom gebruik naast alle smaken, ook alle kleuren in je maaltijd en lukt het een keertje niet of je wil een specifiek chakra extra ondersteunen, maak dan eens een heerlijke chakra soep. (Bron: Recepten komen uit het boek Eat Feel Fresh van Sahara Rose Ketabi)


Muladhara soep (Het wortelchakra)

Het wortelchakra is nauw verbonden met het gevoel van lekker in je vel zitten en de verbinding met je fysieke wezen en omgeving. Het eten van deze soep kan daarom erg positief werken bij een onevenwichtig wortelchakra.


Dit heb je nodig:

  • 2 eetlepels kokosnootolie

  • 1 gesnipperde ui

  • 4 teentjes gesnipperde knoflook

  • 2 theelepel korianderpoeder

  • 1/2 theelepel komijnpoeder

  • 1/2 theelepel paprikapoeder

  • 1/4 theelepel himalaya zout

  • 1/3 kopje gesneden geroosterde rode peper

  • 1 in blokjes gesneden tomaat

  • 3 kopjes gesneden flespompoen

  • 1 in blokjes gesneden gestoomde biet

  • 4 kopen groentebouillon

  • 1 eetlepel vers limoensap

  • 1/2 kop geroosterde kokosvlokken

  • 1/2 kop kokosmelk


Zo maak je het klaar:

  1. Verhit de olie in een soeppan op een niet te hoog vuur warm. Voeg hieraan toe de ui, knoflook, korianderpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder en het zout en roer dit goed door elkaar en kook dit zo'n vijf minuten mee. Voeg daarna de geroosterde rode peper en de tomaat voor nog twee minuten mee.

  2. Ook de flespompoen en de biet mag nog een minuut mee gekookt worden, daarna voeg je de bouillon toe en breng het aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat het voor 15-20 minuten zachtjes koken totdat het zacht is.

  3. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg wat limoensap toe en garneer de soep in kommen met wat kokosmelk en kokosvlokken.


Svadhisthana soep (Het geslachtschakra)

De smaak van iets staat in verband met Svadhisthana, ook wel het genotscentrum, vooral als je de tijd neemt om bewust te genieten van je eten. Het geslachtschakra voeden geeft het lichaam energie en brengt emoties in balans.


Dit heb je nodig:

  • 2 zoete aardappelen (in grove stukken)

  • 1 eetlepel kokosolie

  • stukje verse gerapte gember

  • 1 gesnipperde ui

  • 2 koppen groentebouillon

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1/2 theelepel kaneel

  • 1/4 theelepel himalaya zout

  • 1/8 theelepel vers gemalen peper

  • pompoenzaden /hennepzaden


Zo maak je het klaar:

  1. Kook de zoete aardappelen in wat water gaar.

  2. Verhit de olie in een soeppan op een niet te hoog vuur warm. Voeg hieraan de gember en de ui toe en roer totdat de ui wat glazig wordt.

  3. Voeg de bouillon toe en de gekookte zoete aardappelen. Voeg daarna ook de kokosmelk, kurkuma, kaneel, zout en peper toe. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag en laat het zo'n 5 minuutjes doorkoken.

  4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.

  5. Garneer de soep met pompoen en hennepzaadjes.


Manipura soep (Het zonnevlechtchakra)

Daar het zonnevlechtchakra de spijsvertering aan stuurt, kun je de energie ervan effectief voeden met eten en drinken. Deze soep is een prima middel om het derde chakra te voeden.


Dit heb je nodig:

  • kleine bloemkool in kleine roosjes gesneden

  • 3 teentjes geperste knoflook

  • 2 eetlepels (+1 theelepel) kokos- of avocado-olie

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1/8 theelepel rode pepervlokken

  • 1/2 theelepel himalaya zout

  • 1 gesnipperde ui

  • 3 koppen met groentebouillon

  • 1/4 kop kokosmelk


Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor.

  2. Doe in een grote ovenschaal de bloemkool, knoflook en 2 eetlepels olie en mix dit door elkaar heen. Voeg de kurkuma, komijnpoeder, rode pepervlokken en zout er aan toe en mix dit wederom door elkaar. Zet het daarna in de oven voor 25-30 minuten totdat het lichtbruin wordt.

  3. Haal dit uit de oven en zet 1 kopje geroosterde bloemkoolmix part.

  4. Verwarm 1 eetlepel olie in een soeppan en voeg de ui voor 2-3 minuten toe. Voeg nu de geroosterde bloemkoolmix toe, samen met de groentebouillon en breng het weer aan de kook.

  5. Als het kookt doe je een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat die voor ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken.

  6. Pureer de soep met een staafmixer.

  7. Garneer de soep met de overgebleven bloemkoolmix en besprenkel het met een beetje kokosmelk.


Anahata soep (Het hartchakra)

Het hartchakra staat in het teken van liefde, waartoe ook zelfliefde behoort. Gezond eten is een makkelijke uitvoerbare vorm van zelfzorg, want je moet tijd maken om te eten, dus je hebt een paar keer per dag de mogelijkheid om beter voor jezelf te zorgen.


Dit heb je nodig:

  • 2 1/2 kop water

  • 2 koppen spinazieblaadjes

  • 1 avocado (in grove stukken)

  • 1 komkommer (in grove stukken)

  • 1 kleine courgette (in grove stukken)

  • 1/2 kop gesneden muntblaadjes

  • 2 eetlepels vers limoensap

  • 1 kop amandelen (voor geweekt)

  • 1/4 theelepel himalaya zout

  • 1/4 theelepel vers gemalen zwarte peper

  • 1 geperst teentje knoflook

  • paar radijsjes voor garnering


Zo maak je het klaar:

  1. Doe alle ingrediënten in een soeppan en breng het aan de kook.

  2. Mix alles daarna in een blender of met een staafmixer totdat er een romige soep ontstaat. Voeg meer water toe als dat nodig is.

  3. Proef de smaak en voeg eventueel meer munt, limoensap, zout en/of peper toe naar smaak

  4. Garneer met gesneden radijsjes.


Vishuddha soep (Het keelchakra)

De voeding van de onderste chakra's hebben voornamelijk positieve effecten op het lichaam. De bovenste drie chakra's hebben meer invloed op het mentale gebied. Om toch het keelchakra te ondersteunen hebben voedingsmiddelen met een blauwe kleur en goede ondersteunende en kalmerende werking.


Dit heb je nodig:

  • 1 eetlepel sesam- of kokosolie

  • 2 geperste teentjes knoflook

  • 1/2 gesnipperde ui

  • 1 kleine bloemkool (gesneden in roosjes)

  • 4 koppen groentebouillon

  • 1/4 kop cashewnoten (voor geweekt)

  • 2 eetlepels limoensap

  • 1 theelepel blauwe spirulina

  • 1/2 theelepel himalaya zout

  • 1 eetlepels hennepzaad


Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de olie in een grote soeppan op een middelmatig vuur. Voeg daarna de knoflook en ui toe voor ongeveer 3 minuten. Voeg daarna de bloemkool toe en bak dit nog ongeveer 1 minuut mee.

  2. Voeg vervolgens de groentebouillon toe en breng dit aan de kook. Als het kookt zet je het vuur weer laag en laat het nog voor ongeveer 20-30 minuten op laag vuur doorkoken. Haal dit van het vuur en laat het afkoelen.

  3. Mix de soep samen met de geweekte cashewnoten met een staafmixer tot een romige soep.

  4. Voeg de spirulina toe, mis dit kort en verwarm dit nog even kort op laag vuur. Voeg het zout toe naar smaak.

  5. Garneer de soep met hennepzaadjes.


Ajna soep (Het voorhoofdschakra)

Voedsel dat de gezondheid van de hersenen ondersteunt en etenswaren die met het diepe indigo van het voorhoofdchakra resoneren helpen de energie van Ajna in evenwicht te brengen en versterken. Denk hierbij eens aan aubergine, vijgen, maar ook eens aan paarse boerenkool. Of maak deze heerlijke soep.


Dit heb je nodig:

  • 2 kleine paarse zoete aardappelen

  • 1 theelepel kokosolie

  • 1/2 gesnipperde ui

  • 5 centimeter in dunne plakjes gesneden verse gember

  • 1 kop kokosmelk

  • 1 kop groentebouillon

  • 1 theelepel limoensap

  • 1/4 geroosterde sesamzaadjes


Zo maak je het klaar:

  1. Kook de zoete aardappel in wat water gaar en zet het apart.

  2. Verhit de olie in een grote soeppan en voeg hier de ui en de gember aan toe en bak dit voor ongeveer 5 minuten zachtjes mee.

  3. Mix met een garde de kokosmelk en het groentebouillon er dor heen en breng het aan de kook, daarna verlaag het vuur en laat het 5 minuutjes zachtjes doorkoken.

  4. snij de zoete aardappel in stukjes en kook het 5 minuutjes met de soep mee.

  5. pureer de soep tot een puree en voeg het limoensap en zout toe

  6. Garneer de soep met de geroosterde sesamzaadjes.


Sahasrara soep (Het kroonchakra)

Het kroonchakra is de hoogste van de spirituele chakra's. Werken met het kroonchakra gaat daarom ook om zuivering, dus etenswaren die het lichaam ontgiften helpen het kroonchakra. Op energetisch niveau resoneert wit eten met de kleur van Sahasrara.


Dit heb je nodig:

  • 3 rode bieten in blokjes gesneden

  • 2 theelepel sesam- of kokosolie

  • 1 gesnipperde ui

  • 3 geperste knoflooktenen

  • 4 koppen groentebouillon

  • 1 theelepel geraspte verse gember

  • 1/2 cashewnoten (voor geweekt)

  • 1/4 theelepel kurkuma

  • 1/2 theelepel himalaya zout

  • 1/4 theelepel vers gemalen zwarte peper

  • 2/3 kop Cashewnoten dip (zie onderstaand recept)


Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor.

  2. Doe de bietjes in een ovenschaal met een beetje olie en rooster dit op een niet te hoge temperatuur voor een uurtje.

  3. Verwarm de olie in een grote soeppan en verhit de uiten totdat ze er wat glazig uit zien. Voeg de knoflook voor een minuutje toe en roer daarna de groentebouillon en de geroosterde bietjes toe. Breng dit aan de kook tot dat de bietjes gaar zijn. Haal dit van het vuur en laat het iets afkoelen.

  4. Pureer dit vervolgens et de gember, cashewnoten, kurkuma, zout en peper tot een glad geheel en verwarm dit daarna weer.

  5. Serveer de soep heet en garneer de soep met een beetje cashewnoten dip.


Recept: Cashewnoten dip


Dit heb je nodig:

  • 1 1/2 koppen met voor geweekte cashewnoten

  • 3/4 kop water

  • 2 theelepel appelcider azijn

  • 2 theelepel limoensap

  • 1/4 theelepel himalaya zout

Zo maak je het klaar:

  1. Doe alle ingrediënten in een kom en mix het met een staafmixer tot een romige saus. (Voeg eventueel extra water toe).

  2. Doe het in een afgesloten pot, dit is in de koelkast 5 dagen houdbaar.

256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page