top of page

De neti pot


Ben jij gevoelig voor verkoudheden, rinitis, niesbuien, hoofdpijn of heb je vaak last van hooikoorts? Wist jij dat het doorspoelen van de neusholte een yogische techniek is die al vele eeuwen deel uitmaakt van de Ayurvedische traditie en veel voordelen voor je gezondheid heeft? En dat het gebruik heel makkelijk is en maar een paar minuten van je tijd kost?


De Neti pot is een klein kannetje dat gevuld wordt met met warm water en een zoutoplossing Het wordt gebruikt om de luchtwegen van de neus schoon te maken. Het spoelen van de neus wordt in de Ayurveda Jala Neti genoemd en is onderdeel van de dagelijkse persoonlijke verzorging.


Door regelmatig met zout water je neusholtes te reinigen, zorg je ervoor dat er minder slijm kan ophopen. Ook verwijder je hierdoor stof, vuil en pollen en kunt je vrijer ademhalen. Enkele andere voordelen van het gebruiken van de Neti Pot zijn;

 • verminderen verkoudheidsklachten

 • helpt bij verstopte neus en niesbuien

 • regulieren van allergieën

 • bestrijdt ademhalingsproblemen bij hooikoorts

 • helpt geïrriteerde en droge neusslijmvliezen

 • verbetert je reuk en smaak

 • helpt bij tranende, jeukende of branderige ogen

De beste tijd voor een Neti behandeling is in de ochtend voor het douchen, maar mag ook in de avond worden uitgevoerd, zolang het maar niet vlak na een maaltijd is. Doe het ook niet te vaak, want dit kan een eventuele sinus infectie verergeren. Met betrekking tot de seizoenen geeft de lente (het pollenseizoen) de meeste voordelen. Ook vergroot je de voordelen nog meer door de neusgaten na de Neti pot begieting met olie te behandelen, de zogeheten Nasya.


Hoe gebruik je de Neti pot?

 1. Maak de zoutoplossing door 500 ml gekookt water af te laten koelen tot 37 graden en dit te mengen met een theelepel Himalayazout.

 2. Spoel het kannetje schoon en vul deze met de zoutoplossing.

 3. Ga bij de wastafel staan en buig voorover met de kin op de borst en kantel je hoofd 45 graden naar rechts, zodat één oor naar boven wijst. ( Advies: begin met het neusgat dat het minst verstopt zit).

 4. Open je mond om ervoor te zorgen dat er geen verbinding is tussen je mond en je neus, en houd de Neti pot er tegenaan, zodat het tuitje je linkerneusgat helemaal afsluit.

 5. Blijf goed doorademen en giet rustig de helft van de wateroplossing door je ene neusgat, terwijl het je andere neusgat uit loopt.

 6. Laat al het water door de neus lopen en snuit daarna voorzichtig je neus, zonder je neusgaten dicht te knijpen.

 7. Draai je hoofd en herhaal de stappen voor je andere neusgat.

 8. Snuit nogmaals voorzichtig je neus en buig een tijdje met je hoofd ver naar beneden, zodat het resterende water je neus uit loopt

 9. Tenslotte reinig je het kannetje

Het gebruik van de Neti-pot wordt afgeraden bij mensen die vaak last hebben van een bloedneus, een ontstoken of pijnlijke neusgaten hebben of andere verwondingen aan de neus hebben, of een afwijkend neusschot hebben.


Tip: De Neti pot en Himalayazout zijn verkrijgbaar in mijn praktijk.

274 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page