
Paneer is een kaas die veel wordt gebruikt in Indiase gerechten. Het wordt gemaakt door een zuur (bijvoorbeeld azijn of citroensap) aan volle biologische melk toe te voegen, waardoor de vaste deeltjes zich gaan scheiden van het water. De kaas zelf wordt vervolgens van de vaste deeltjes gemaakt, waarna deze in een vorm wordt geperst en in blokjes gesneden. Paneer heeft wat weg van hüttenkase en heeft een vrij lichte smaak en wordt ook veel in India gebruikt omdat het vegetarisch is en dus populair is als vlees- of visvervanger.
Gerecht : Bijgerecht
Portie : 200-250 gram
Bereidingstijd : 30 minuten
Benodigdheden : vergiet, opvangbak, kaasdoek, grote pan met dikke bodem, citroenpers
Dit heb je nodig:
2½ liter volle biologische melk
½ -1 citroen
Zo maak je het:
Zet een vergiet klaar met daarin een dubbelgevouwen kaasdoek. Zet de vergiet op een bak die de wei kan opvangen.
Breng de melk aan de kook in een grote pan ( melk kan overlopen).
Als de melk omhoog begint te komen, roer dan langzaam het sap van een 1/2 citroen er doorheen.
Laat de melk weer aan de kook komen en een paar minuten doorkoken. De ontstane panir zal zich vrijwel onmiddellijk van de helder geel-groene wei afscheiden. Als de wei niet helemaal helder wordt, doe er dan nog wat citroensap bij.
Als de panir en de wei volledig van elkaar zijn gescheiden, vang dan de panir op in de kaasdoek.
Wilt u stevige panir hebben om blokjes van te snijden, bindt dan de panir dan in de kaasdoek en pers hem enige tijd onder een gewicht. Hoe langer de panir geperst wordt, hoe steviger hij wordt. Bewaar de panir tot gebruik in de koelkast. (Panier wordt ook stevig als u hem in een kaasdoek ophangt en laat uitlekken).
Tip: Voeg de panir toe aan een curry, als vlees vervanger. Of maak eens de heerlijke spinazie met panir.
Komentáře