top of page

Met ayurveda de zomer in: tips om ons hoofd koel te houden


De vakantie staat voor de deur. Misschien blijf jij net zoals ik dit jaar lekker thuis, maar ook in je eigen tuin kunnen we behoorlijk last hebben van de warmte van het zomerseizoen. Wil jij weten welke tips Ayurveda heeft om je hoofd koel te houden in de zomer? En welke maatregelen jijzelf kan nemen? Ik vertel het je in onderstaande tips.


1. Eet Pitta balancerende voedingsmiddelen

De wijzigingen van de seizoenen hebben een sterke werking op ons lichaam. Zo zal in de herfst en in de vroege winter Vata in ons lichaam stijgen, Pitta in de zomer en Kapha in de late winter en het voorjaar. De kwaliteiten van de zomer (warm, scherp, doordringend) komen overeen met de kenmerken van de Pitta Dosha. Dit is de reden waarom in de zomer deze Dosha in ieder mens verhoogd wordt. De mensen die Pitta als hoofd constitutie hebben zullen hier meer problemen van ondervinden dan de Vata en Kapha typen onder ons. Te veel Pitta in je lichaam kan zorgen voor klachten als: uitslag, snel geïrriteerd of jaloers zijn, ontstekingen, diarree, zuurbranden en andere typische Pitta-klachten. Maar ook vermoeidheid kan in de zomer (zomermoeheid) een rol spelen. Dit is vaak een teken van teveel Pitta in de lever.


Ayurveda raad daarom Pitta balancerende voeding aan. Zo zullen de smaken zoet, bitter en wrang Pitta doen afnemen, terwijl zuur, zout en scherp deze doen toenemen. Groenten als sla, courgette, komkommer, asperges, zoete aardappelen en groene bladgroenten of broccoli zijn goede keuzes. Ook zoete en gemengde fruitsoorten zoals ananas, peren, meloenen mango's en granaatappel zijn prima. Voeding welke verwarmend werken zijn minder geschikt, denk aan; zuur fruit (zoals citrusfruit), maar ook bieten, wortelen, knoflook, ui, tomaat, zure room en kaas.


Drink genoeg water (eventueel met komkommer of munt), maar liever niet te koud Dit zorgt er namelijk voor dat de spijsvertering stil komt te liggen en de vertering het erg moeilijk heeft. Ook een prima alternatief is kokoswater, dit is tevens erg verkoelend.


Wees verder in de zomer voorzichtig met alcohol, met name rode wijn is erg verwarmend. Een koud biertje (met mate) zou beter zijn.

Denk ook aan een heerlijke verkoelende Pitta thee (zie recept: Pitta thee)


2. Hanteer een verkoelende leefstijl

Kokosolie is verkoelend. Masseer je hiermee eens in voordat je gaat douchen of wrijf je voetzolen hiermee in voor het slapen gaan.

Draag katoenen en zijden kleding. Houdt ook rekening met de kleuren die je draagt. Rood, oranje, donker geel en zwart houden de warmte vast en zullen de Pitta doen stijgen en denk eens aan een vorm van hoofdbescherming wanneer je in de warme zon loopt. Misschien is het sowieso beter om de zon te vermijden.


Verder beperk spanningen en emoties, met name op het heetst van de dag. Ook sporten tijdens het middaguur wordt afgeraden. Beter is om in de vroege ochtend te sporten. Of doe verkoelende yogaoefeningen zoals de Maangroet (Chandra Namaskar) of een wandeling in het maanlicht.


3. Voeg de juiste kruiden aan je maaltijd toe

Gebruik verkoelende kruiden in je maaltijd, deze zullen tevens de spijsvertering op de juiste manier ondersteunen. Hierbij kun je denken aan koriander, komijn, venkel, kardemom, basilicum, munt, citroengras. Verminder zout en scherpe kruiden zoals hete pepers, deze zijn nu echt te warm.


4. Maak gebruik van ondersteunende therapieën

Mediteren is een geweldige manier om rust en koelte te brengen.Ook Pranayama (ademhalingsoefeningen) zoals Shitali en Sitkari zijn hier voor goed geschikt.


Heb je tenslotte al eens gedacht aan een heerlijke ontspannende massage met verkoelende olie, zoals kokosolie. Ook zelfmassage met deze olie is natuurlijk prima.


Ik hoop dat je met deze tips je hoofd en lichaam deze zomer een beetje koel kan houden. Als laatste tip: geniet van deze heerlijke zomer en neem lekker je rust!


Heb je nog vragen over deze blog dan kan je me altijd mailen: info@ayurvedischepraktijk.nl

167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page