top of page

Ayurveda en de lente (10 tips voor een gezond dieet)Heerlijk toch, als het voorjaarszonnetje steeds vaker te voorschijn komt en de lente zich weer aandient? Maar waarom voelen we ons vaak in het begin van de lente zo moe en waarom spelen allergische klachten zich vaak nu af? Wat betekent de lente volgens Ayurveda? En welke voeding is nu het beste voor mij geschikt? Lees snel verder wat Ayurveda voor jou in deze periode kan doen.


Buiten in de natuur komt alles weer opgang. De aarde wordt opgewarmd door de zon. Bloemen beginnen te bloeien, insecten komen te voor schijn, vogels gaan druk nesten bouwen. Kortom de energie neemt toe. In de Ayurveda correspondeert de lente met Kapha. Met name voor mensen met veel Kapha in hun constitutie zijn nu gevoeliger voor opspelende kwaaltjes en gevoeligheden. Bijvoorbeeld verkoudheden, allergieën, vermoeidheid, meer slijmvorming of zelfs depressieve gevoelens. Ook gewichtstoename behoort hiertoe, vocht vast houden of een zwaar gevoel in de ledematen. In de overgang naar een nieuw weertype zijn we overigens allemaal gevoeliger voor ziekte. Het lichaam is zich aan het aanpassen. Ook als je geen puur Kapha-type bent kun je last hebben van Kapha-kwaaltjes. Maar je kunt hier iets aan doen want het is nu de perfecte tijd van het jaar om je voeding- en leefwijze weer eens onder de loep te nemen en je aan te passen aan het nieuwe seizoen.


Hieronder enkele ayurvedische voedingstips om je lichaam voor te bereiden op de lente;

  • Vermijd zwaar en vet eten, de tijd van stampotten is nu voorbij. Kies liever voor lichte maaltijden die makkelijk te verteren zijn.

  • Zoet, zout en zuur voedsel versterkt Kapha, wees hier zuinig mee.

  • Kies voor bitter, scherp en wrang voedsel, denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten, broccoli, bloemkool, radijs, spinazie, uien en knoflook.

  • Weet matig met zware en waterige groenten, zoals zoete aardappel, pompoen, avocado, komkommer en courgette.

  • Eet minder zuivelproducten en vermijdt ijs en koude dranken.

  • Gebruik verwarmende kruiden zoals verse gember, zwarte peper, mosterdzaad, kardemom, kruidnagel, kaneel, cayenne en chilipeper.

  • Verminder je vleesconsumptie en voor degenen die graag vlees eten, beperk je tot biologische kip, kalkoen, konijn of hert.

  • Verhoog je spijsvertering door een plakje verse gember met een beetje zout en een paar druppels citroen/limoensap voor de maaltijd in te nemen.

  • Drink tussen door thee gemaakt van gember, zwarte peper en kaneel.

  • Doe een voorjaars-detox met een monodieet van alleen Kitcheri. Dit is een zeer goede manier om je lichaam van opgehoopte gifstoffen te ontdoen.

Tenslotte boek eens een ayurvedische massage en maak daarna gebruik van een ayurvedische sauna (Swedana), waarbij veel gifstoffen je lichaam verlaten. Maar je kunt ook eens lekker vroeg op gaan staan om een ochtendwandeling te maken of de dag te starten met Kapha-verminderende yoga oefeningen zoals bijvoorbeeld de zonnegroet.

Wil je nog meer ayurvedische tips voor de lente, of wil je een uniek voedings- en leefstijladvies die is opgesteld voor specifiek jouw constitutie? Maak dan eens een afspraak in mijn praktijk, maar voor nu: Geniet van de komende lente!


1.247 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page