top of page

4 Ayurvedische tips voor het CoronavirusWil jij weten welke tips Ayurveda heeft om te voorkomen dat jij het Coronavirus krijgt? En die jij ook nog eens zelf kan uitvoeren? Om te zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk bestand is tegen het Coronavirus geeft Ayurveda de volgende vier tips.


1. Correcte voeding


Correcte voeding is voeding die bij jou eigen constitutie past en welke jij goed kan verteren.

Niet goed verteerbare voeding wordt in je lichaam opgeslagen als gifstof (Ayurveda noemt dit Ama) en zorgt ervoor dat je spijsverteringsvuur (Agni) niet meer optimaal werkt en er ophopingen in je lichaam ontstaan. Deze ophopingen veroorzaken blokkades die ervoor zorgen dat je ziek wordt. In het geval van Corona zitten de ophopingen vooral op de longen en in de ademhalingswegen, waardoor met name ademhalingsproblemen bij dit virus horen.


Alvorens te kijken naar wat voor jou de juiste voeding is, is het belangrijk om eerst deze Ama uit jou lichaam te verwijderen. Een goede detox is dus belangrijk. In de Ayurveda doet men om deze reden vaak aan seizoensvasten. Twee keer per jaar met het wisselen van het lente en herfstseizoen, maar ook tussendoor een dag vasten is heel gebruikelijk.


Een van de belangrijkste voedingsprincipes is niet overeten. Overeten zorgt ervoor dat niet al het eten verteerd kan worden en dus wordt er Ama gecreëerd. De juiste hoeveelheid voedsel zou dus eigenlijk 50% van je maaginhoud zijn. Verder 25% voor vloeistof en de resterende 25% van je maaginhoud laat je leeg. Op deze manier heeft je lichaam alle ruimte om de spijsvertering goed te laten verlopen.


Naast algemene voedingstips zoals; eet zoveel mogelijk puur, vers gekookt, warm en volgens je eigen constitutie, zou ik je aanbevelen om Kapha verhogende voeding zo veel mogelijk te laten staan. Denk hierbij aan; zuivel (melk), suiker en te veel koolhydraten. Deze vormen namelijk een extra goede sfeer voor het Coronavirus.

2. Goede leefstijl


Ayurveda is een wetenschap die een diep inzicht geeft in de werking van de natuur en geeft niet alleen kennis omtrent de behandelingen van ziekten, maar geeft ook een levensstijl weer om deze te voorkomen. Een goede leefstijl is naast een correcte voeding daarom een goede peiler voor gezondheid.


Een goede dagelijkse routine is hierbij van belang. (Zie blog dagelijkse routine (Dinacharya)). Algemene punten hierin zijn op een vast tijdpunt eten en slapen, zelf massage en het reiniging van tong (d.m.v. een tongschrapper) maar ook het hebben van stoelgang direct na het opstaan.


Wat ook onder een goed leefstijl hoort is natuurlijk het hebben van beweging en dit hoeft niet eens te betekenen dat je je elke dag in het zweet moet werken. Namelijk elke dag een wandeling van 30 minuten is al heel goed voor je gezondheid. Helemaal als je deze na de maaltijd uitvoert. Ook kan je denken aan yoga of meditatie beoefening, deze brengen niet alleen je lichaam in balans, maar ook je geest. Verder kunnen ademhalingsoefeningen veel goeds voor je doen. Plan ze dagelijks eens in en zie het resultaat.


Maar de grootse peiler heb ik bewaard voor het laatst, wat dacht je van stress? Voorkom stress. Stress is de grootste boosdoener van alle ziekten. Zorg voor afleiding. De boog kan niet altijd gespannen staan. Zoek ontspanning. Is meditatie niets voor jou? Of misschien ontspan je als je gezellig met vrienden samen bent. Sociale contacten zijn erg belangrijk voor ons welbevinden. Maar voorlopig even op 1,5 meter afstand!


3. Beste kruiden


Wat en hoe wij eten bepaalt onze gezondheid en vitaliteit. Kruiden en specerijen worden in de ayurvedische geneeskunde gezien als het waardevolste medicijn, door de geneeskrachtige en energetische eigenschappen van planten worden ze dan ook gebruikt voor het behandelen van ziekte en het in balans brengen van de dosha's. Maar ook omdat het toevoegen van kruiden resulteert in betere vertering en opname van voeding.


Een ayurvedische arts zal deze kruidensupplementen voorschrijven ter ondersteuning van ziekten als hij dat nodig acht, maar in eerste instantie kan je zelf ook kruiden aan je eten toevoegen. Of maak er eens een kruidenthee van.


De beste kruiden voor goede immuniteit zijn onder andere kurkuma, guduchi, ashwagandha en trifala. Kruiden die goed zijn voor de longen zijn gember (zowel vers als poeder), tulsi, zoethout, maar ook pippali en trikatu.


4. Juiste therapieën


Er zijn verder nog enkele goede therapieën, die je makkelijk zelf thuis kan uitvoeren en die een goed resultaat geven voor ons immuunsysteem.


Het lijkt erop dat het Coronavirus zich binnendringt via de keel en neus. Om deze reden zou je ter voorkoming van van dit virus preventief 's morgens kunnen gorgelen met zout en eventueel kurkuma. Doe ook dagelijks Nasya (toedienen van neusdruppels) ter voorkoming van infectie via de neus.


Oliepulling is ook erg belangrijk. Je kunt dit direct 's morgens vroeg uit voeren. Oliepulling is een oude Ayurvedische remedie, waarbij je bijvoorbeeld koudgeperste sesam- of kokosolie tussen je tanden en kiezen laat bewegen en bevordert naast de mondgezondheid ook de algemene gezondheid en beschermt je zo tegen virussen.


Als laatste raad ik aan om ademhalingsoefeningen te gaan doen. Bhastrika is een oefening die je longen versterkt of de Kapalabhati voor het versterken van je Agni.


Ik hoop dat Ayurveda met deze 4 tips jou kan helpen te voorkomen van het krijgen van het Coronavirus en dat eventuele klachten minder impact op je zullen hebben.Heb je nog vragen over deze blog? Stel ze hieronder (of stuur mij een mail).

198 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page